Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

40 dana

Katolici danas obilježavaju Čistu srijedu i početak korizme

medjugorje (4)

Post se odnosi se na vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, i njome započinje vrijeme od 40 dana što je poseban oblik pokorničke priprave za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Pepelnica je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pepeo se dobiva od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma, ali uvijek pada na srijedu.

Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. Post se odnosi se na vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti.