BiH

najradosniji kršćanski blagdan

Katolici danas proslavljaju Božić

25/12/2020

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improviziraju u svim hramovima

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru u petak (25. decembar) proslavljaju Božić, najradosniji kršćanski blagdan.

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Božić po julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, slave vjernici Ruske i Srpske pravoslavne crkve, Jeruzalemska patrijaršija i Sveta Gora.

Katolička crkva je u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služila svetu misu koja se zove polnoćka.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improviziraju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca s Istoka koji su, prema predanju, stigli u Betlehem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca s istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni kršćanski post koji se završava s početkom proslavljanja Božića.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor monsinjor Tomo Vukšić predslavio je sinić je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova božićnu misu bdijenja, u zajedništvu s uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem.

Zbog mjera zabrane kretanja iza 23 sata misa je započela u 20 sati i okupila je manji broj vjernika, koji su, uprkos pandemiji koronavirusa, došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja.

Božića svetu misu polnoćku u mostarskoj katedrali služio je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.