Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazazović: Reducirati gradivo u osnovnim i srednjim školama

Elvir Kazazovic
Elvir Kazazović

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović potvrdio je da postoji inicijativa da se nastavno gradivo u srednjim i osnovnim školama reducira, ali o tome će odlučiti struka.

Ističe da će Ministarstvo samo organizirati neophodne uvjete, s obzirom na to da ne posjeduje kompetencije ni stručni kadar za takve poduhvate.

Za ovu godinu, dodao je, plan je da u osnovnim školama povećaju broj sati tjelesnog odgoja, informatike i engleskog jezika, te će u oktobru biti održani sastanci na kojima će se raspravljati o prijedlozima za izmjenu plana.

– Planiramo reducirati gradivo i u srednjim stručnim školama i već smo proslijedili inicijativu aktivima srednjih stručnih škola da formiraju radne komisije koje će to uraditi u ovoj školskoj godini – kazao je ministar Kazazović.

Također je naveo da postoji inicijativa da se neki predmeti, kao što je “zdravi životni stilovi”, izbace iz nastavnog programa.

– Očekujemo da struka preuzme odgovornost za nastavne planove i programe kao i za kompetenciju nastavnika koji se školuju na našim fakultetima – naglasio je resorni ministar.

Očekuje da će reducirani programi i planovi biti završeni uoči početka sljedeće školske godine.