Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazne za loženje vatre u šumama i u njihovoj blizini do 1.500 KM

BiH

vatra

Iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo apeluju na građane, a posebno vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.

Podsjećaju da su se tokom ovog mjeseca desila dva velika šumska požara, jedan na obroncima Treskavice na lokalitetu Zaklopci prema Kućarama i Orlice stijenama, a drugi na području općine Ilijaš na lokalitetu Donja Ljubina-Kožljen, te upozoravaju da je loženje vatre u šumama i u njihovoj blizini zabranjeno.

– Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti – navode iz Uprave.

Također mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, odmah reaguju i o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS na broj telefona 123, a po mogućnosti i Upravu za šumarstvo, Civilnu zaštitu i MUP Kantona Sarajevo, jer je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

– Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici – podsjećaju iz Uprave za šumarstvo, saopćeno je iz Press službe KS.