Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik PU Banjaluka

Kazne za nenošenje maski u nadležnosti komunalne policije i inspekcije

milos brkic

U prvih devet mjeseci ove godine na području PU Banjaluka broj krivičnih djela manji je za 9,9 odsto, a broj saobraćajnih nezgoda za 9,1 posto

Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave (PU) Banjaluka izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da pripadnici policije nemaju nadležnosti za naplatu kazni za nenošenje maski na otvorenom prostoru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Policijski službenici PU Banjaluka će raditi u skladu sa procjenama rukovodnih radnika u skladu sa potrebama. Što se tiče kontrole poštivanja mjera vezano za nošenje maski na otvorenom prostoru – to je u nadležnosti komunalne policije i inspekcije”, kazao je Brkić.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi zabrane privatnih okupljanja više od deset osoba Brkić je rekao da nisu imali informacija vezanu za takvu vrstu okupljanja.

“Ako bude mi ćemo izvršiti kontrolu, upoznaćemo nadležnog tužioca ukoliko bude elemenata za eventualno krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima preduzećemo mjere u skladu sa krivičnim zakonikom”, kazao je Brkić.

Danas je u prostorijama PU Banjaluka održana konferencija za novinare o rezultatima rada u prvih devet mjeseci ove godine na kojoj je Brkić rekao da je broj prijavljenih krivičnih djela u ovom periodu manji za 9,9 posto, u odnosu na isti period prošle godine.

“Zbog situacije u vezi sa pojavom virusa korona došlo je do povećanja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 155,2 posto i to povećanje se odnosi na prekršaje iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru to jest ‘Ograničenje kretanja na određenom prostoru'”, rekao je Brkić.

Broj saobraćajnih nezgoda manji je za 9,1 posto, a broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je 14 što je manje za 48,1 posto u odnosu na uporedni period kada je stradalo 27 lica.

Ukupno je rješeno 83,5 posto svih prijavljenih krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 67,4 posto krivičnih djela.

On je naglasio da su krivična djela razbojništva u padu za 50 posto u odnosu na uporedni period 2019. godine. Teške krađe su u padu za 26,1 posto, kao i krivična djela u vezi sa krađom/otuđenjem motornih vozila za 48 posto.

“Realizovano je 15 akcija iz oblasti kriminaliteta, 48 akcija iz oblasti javnog reda i mira, 20 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbjeđeno 135 javnih okupljanja i 306 sportskih priredbi”, rekao je Brkić.

Policijski službenici PU Banjaluka bili su angažovani na sprovođenju Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te pružanju asistencija nadležnim organima prilikom provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije građana.

U posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti PU Banjaluka evidentirano je 11.031 migranat.

“Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području PU Banjaluka se cijeni kao zadovoljavajuće”, zaključio je Brkić.

Jovan Stojičić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka rekao je da je prijavljeno je 67 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 98,5 posto. Evidentirano je jedno krivično djelo, ubistvo u mjesecu januaru koje je riješeno.

“U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je 31 krivično djelo, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 30 izvještaja kojima je obuhvaćeno 40 osumnjičenih lica. Podneseno je 146 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv 151 lica”, kazao je Stojičić.

U okviru akcija oduzeto je oko 40 kilograma i 300 grama marihuane, oko 1.277 grama kokaina, oko 370,4 grama spida, 144 komada ekstazija, 146 grama kanabis sjemenki, 197 komada medicinskih droga, 2,89 grama heroina, 44 komada kanabis stabljika, više mrvilica za opojnu drogu, mobilnih telefona kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Radenko Stakić, načelnik Sektora policije istakao je da je evidentirano je 2.759 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 9,1 posto dok je u uporednom periodu bilo evidentirano 3.035 saobraćajnih nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 14 lica, što je manje za 48,1 posto u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je smrtno stradalo 27 lica, 78 lica je teško povrijeđeno što je manje za 32,2 posto u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo 115 teško povrijeđenih lica, 485 lica je lakše povrijeđeno, što je manje za 2,6 posto u odnosu na uporedni period kada je bilo 498 lica lakše povrijeđeno.

Za devet mjeseci na području PU Banjaluka evidentirano je 216 požara, a u uporednom periodu je bio evidentiran 201 požar. U požarima su smrtno stradala tri lica i pričinjena je materijalna šteta od oko 265.000 KM.