Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kažnjen tužilac Dubravko Čampara

campara

Prvostepena disciplinska komisija kaznila je tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čamparu smanjenjem plate „u iznosu od 30 posto u trajanu od tri mjeseca“, javlja Birn.

Odluka Disciplinske komisije je izrečena na osnovu sporazuma koji je postigao tadašnji glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić sa tužiocem Čamparom.

Čampara je bio predmet disciplinskog postupka zbog kontakta sa svjedokinjom Azrom Sarić u potupku protiv Fahrudina Radončića i ostalih, koji je u toku pred Sudom BiH.

Tužilac Čampara je prekršio dužnost ili doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Podsjećanja radi, disciplinski postupak protiv Čampare pokrenut je nakon provedene istrage po pritužbama advokatice Vasvije Vidović podnesenim u svojstvu punomoćnika Fahrudina Radončića.

Disciplinska tužba je podnesena nakon što je utvrđeno da postoji dovoljno dokaza da je tužitelj Čampara počinio disciplinski prekršaj propisan Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a na način da je u telefonskoj komunikaciji sa Azrom Sarić, koja je javnosti i objavljena putem medija, iznosio komentare koji su po svom sadržaju neprimjereni nosiocu tužilačke funkcije.

Po ocjeni Ureda disciplinskog tužioca ovakvim ponašanjem tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine je narušen ugled tužilačke funkcije i dovedeno u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva, što predstavlja disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 23.