Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS: Isporučen najsavremeniji višeslojni CT aparat

CT Isporuka11

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu isporučen je novi višeslojni CT aparat, vrijednosti 1.286.214 KM. Riječ je o najsofisticiranijem aparatu ove vrste, koji se koriste u radiološkoj dijagnostici. Trenutno je u toku montaža na Klinici za radiologiju.

Višeslojni CT, zahvaljujući velikom broju nizova detektora, omogućava brže skeniranje u odnosu na prethodne aparate te dobijanje submilimetarskih slojeva, do 160 slojeva po rotaciji.

Šef Klinike za radiologiju, mr.sc.dr.Fuad Zukić, ističe da se radi o aparatu najnovije tehnologije, koji daje detaljan anatomski prikaz presjeka ljudskog tijela uz značajno smanjenju izloženost zračenju.

“Uređaj omogućava vrhunsku kvalitetu pregleda i dijagnostike svih organskih sistema poput probavnog, neurološkog, koštanog i mišićnog sistema, kao i organa trbušne šupljine, prsišta, pluća i medijastinalnih organa, te pregleda u području glave i vrata. Aparat omogućava napredne opcije snimanja organa u pokretu, prvenstveno srca,te nudi mogućnost snimanja srca sa frekvencom većom od 60 otkucaja u minuti. Također omogućava smanjenje artefakata koje uzrokuju metalni implantati, kao i 3D CT fluororskopiju i integrirane opcije smanjenja doze zračenja. S nabavkom ovog aparata Radiološka klinika KCUS pravi novi iskorak u tehnološkom smislu, a našim pacijentima je omogućena usluga kakvu imaju i pacijenti svih velikih svjetskih centara“, naveo je Zukić.