Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

švicarska ministrica

Keller-Sutter: Cijenimo ulogu BiH kao tranzitne zemlje, težak je to zadatak

Karin Keller-Sutter – anadolija

– Imamo vrlo jaku bh. zajednicu, dakle građane porijeklom iz BiH koji žive u Švicarskoj – više od 60.000, i oni daju veliki doprinos švicarskom društvu. Smatram da odnos između ove dvije zemlje ne donosi prednosti samo građanima Bosne i Hercegovine i Švicarske već i građanima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a žive u Švicarskoj, kazala je ministrica pravde i policije Švicarske Karin Keller-Sutter

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić sastao se danas u Sarajevu s ministricom pravde i policije Švicarske Karin Keller-Sutter s kojom je razgovarano o migrantskoj krizi, saradnji dvije zemlje i bh. građanima koji žive u Švicarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Lučić je nakon sastanka kazao da Švicarska omogućava veliku pomoć Bosni i Hercegovini.

“Kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarska je pomogla preko pet miliona konvertibilnih maraka i dalje nastavlja da pomaže kada je riječ o ublažavanju migrantske krize ali i dijaspore”, pojasnio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako je kazao, danas su imali produktivne razgovore koji su se najviše odnosili na migracije i migrante koje BiH očekuje u narednom periodu.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice omogućilo je smještaj za migrante u ‘Salakovcu’, a kroz budžet izdvaja i određena sredstva za ublažavanje migrantske krize. Dotakli smo se i readmisije za koju imamo uspješnu saradnju preko Ministarstva bezbjednosti, a i mnogih drugih tema”, rekao je Lučić.

Švicarska ministrica je podsjetila da je 2009. godine sklopljen sporazum u vezi s migracijskim partnerstvom između Bosne i Hercegovine i Švicarske.

“Ovo partnerstvo je i dalje vrlo uspješno, vrlo relevantno i važno. Cijenimo ulogu Bosne i Hercegovine kao tranzitne zemlje, a znamo da je to težak zadatak s obzirom da se radi o pitanju ljudskih prava koja su jako važna za Švicarsku. I bez obzira što se migranti moraju i vratiti u svoje zemlje porijekla, jako je važno da se poštuju njihova ljudska prava”, istakla je Keller-Sutter.

Naglasila je da u okviru partnerstva ove dvije zemlje postoje razni projekti koji su od interesa i za Bosnu i Hercegovinu i Švicarsku.

Keller-Sutter je navela da se radi o kontroli granica, registraciji migranata i povratku.

“Švicarska će nastaviti pružati podršku, a to se, između ostalog, tiče i Prihvatnog centra ‘Lipa’. Zbog toga ćemo pružiti dodatna finansijska sredstva za snadbijevanje električnom energijom u kampu ‘Lipa’, a pružit ćemo podršku i kada je riječ o administraciji u kontekstu upravljanja migracijama”, izjavila je Keller-Sutter.

Poručila je da su migracije složena tema, a ljudska prava su također uvijek složena tema.

“Međutim, nakon razgovora sa dva ministra vidimo da Bosna i Hercegovina preuzima odgovornost kada je riječ o ovom pitanju. Bosna i Hercegovina također sarađuje sa IOM-om i Crvenim križom, ali isto tako i sa međunarodnom zajednicom”, navela je Keller-Sutter.

Dotakla se i bh. građana koji se nalaze u Švicarskoj.

“Imamo vrlo jaku bh. zajednicu, dakle građane porijeklom iz BiH koji žive u Švicarskoj – više od 60.000, i oni daju veliki doprinos švicarskom društvu. Smatram da odnos između ove dvije zemlje ne donosi prednosti samo građanima Bosne i Hercegovine i Švicarske već i građanima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a žive u Švicarskoj”, pojasnila je Keller-Sutter.