Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori

Kenan Dautović novi načelnik Travnika

Kenan Dautovic (1)

Na prijevremene izbore za načelnika općine Travnik u nedjelju je izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 posto registriranih birača

Biračka mjesta u općini Travnik zatvorena su u 19 sati, potvrdio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Travnik Hajrudin Alibašić, istaknuvši kako je na prijevremene izbore za načelnika izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 posto registriranih birača.

“To je mala izlaznost, a osobito ukoliko se ima u vidu da je na izbore prošle godine izašlo 50,6 posto birača – kazao je Alibašić.

Stranka demokratske akcije (SDA) proglasila je pobjedu svoga kandidata, Kenana Dautovića.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo objavio je u nedjelju navečer da je Dautović u izbornoj utrci pobijedio Harisa Kanižu, kojeg je kandidirala koalicija “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

– Travnik je dobio još jednom načelnika iz SDA i on će, ako Bog da, biti načelnik svih građana ovog našeg prelijepog grada- kazao je Lendo.

Kandidat koalicije “Naša travnička priča” Haris Kaniža izjavio je da je izgubio u nedjeljnoj izbornoj utrci za načelnika Općine Travnik te je čestitao kandidatu SDA Kenanu Dautoviću na pobjedi.

– Nismo razočarani, ali ostaje žal jer smo pobjedi bili najbliže do sada. Promjene je spriječila mala izlaznost birača, ali i izborni inženjering na tri do pet biračkih mjesta – kazao je Kaniža novinarima u Travniku.

Kaniža je dodao kako je, prema preliminarnim i neslužbenim rezultatima, Dautović pobijedio s razlikom od 1.139 osvojenih glasova.

Na prijevremene izbore za načelnika općine Travnik u nedjelju je izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 posto registriranih birača.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Odluka Centralne izborne komsije (CIK) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. novembra prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.