Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kenjalima i Balabanu ukupno 19 godina zatvora

sud bih1

Sud BiH je osudio Stojana Kenjala, Zorana Kenjala i Dragana Balabana na ukupno 19 godina zatvora nakon što je prihvatio sporazum kojim su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području opštine Bosanski Novi u junu 1992. godine.

Stojan Kenjalo osuđen je na sedam godina zatvora, Zoran Kenjalo na pet i Dragan Balaban na sedam godina zatvora.

Prema presudi, Stojan i Zoran Kenjalo te Balaban su, zajedno s drugim licima, od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo, učestvovali u progonu Bošnjaka iz zaselaka Ekići i Alići (opština Bosanski Novi).

Kako se navodi u presudi, Stojan i Zoran Kenjalo i Balaban su 22. juna 1992. godine, zajedno s još preko dvadeset naoružanih osoba, krenuli u napad na civilno stanovništvo Alića i Ekića, zaselaka sela Maslovare, te već na putu ubili jednu osobu koja je vozila traktor, dok su po dolasku u naselja istjerivali civile iz kuća, prilikom čega su ubili još dvije osobe.

– Protjerane civile u koloni su odveli do pravoslavnog groblja, prilikom čega su muškarce fizički zlostavljali, udarali ih rukama, nogama i raznim predmetima, dok su žene i djeca to sve gledali. Nakon toga, muškarce su izdvojili i odveli do muslimanskog groblja, gdje im je naređeno da kopaju zajedničku grobnicu. Po naređenju, optuženi su, zajedno s drugim licima, pucali u njih i ubili 24 osobe, te ih potom zatrpali zemljom – kazala je Mediha Pašić.

Sud BiH je utvrdio i da je većina tijela ubijenih 1996. godine iskopana i bačena u ušće rijeka Japre i Sane.

– Do danas u ušću Japre i nizvodno pronađeni su dijelovi ljudskih kostiju od tri osobe, dok su ekshumacijom navedene grobnice pronađena i identifikovana tijela šest osoba. Tijela drugih muškaraca bačenih u rijeku do danas nisu pronađena – navela je Pašić.

Dodala je i da su sporazum o priznanju krivice optuženi potpisali dobrovoljno i sa sviješću o počinjenom krivičnom djelu, čime su se odrekli i prava na žalbu ili suđenja.

Govoreći o visini kazni, u kojoj su, između ostalog, cijenjeni motiv, odgovornosti, način izvršenja zločina te njegove posljedice, sudija Pašić je rekla kako smatra da je izrečena kazna od sedam, odnosno pet godina zatvora, srazmjerna težini učinjenog djela.

– Cijenjene su i olakšavajuće okolnosti, i to da je da su optuženi u potpunosti priznali krivicu i izrazili iskreno kajanje, kao i da je drugooptuženi Zoran Kenjalo u vrijeme zločina bio mlad, odnosno da je imao 19 godina – kazala je Pašić.

Presudom Suda BiH, svi oštećeni s imovinskopravnim zahtjevima su upućeni na parnicu, javlja Birn-Justice Report.