Kilometarske kolone na GP Šćepan Polje

granicni prelaz scepan polje foto patria2

Granični prelaz Šćepan Polje, između Bosne i Hercegovne i Crne Gore, skoro da je blokiran od subote poslijepodne. Na ulazu u BiH kilometarske kolone, čeka se više od dva sata za prelazak granice, piše Patria.

Stotine je turista koji se iz Crne Gore vraćaju u BiH. Crnogorske plaže sve su atraktivnije za goste iz BiH. Na prvom mjestu zbog nižih cijena, u odnosu na one u Hrvatskoj. U koloni je veliki broj i automobila sa stranim registarskim oznakama.

Neki su ovdje prvi put, a nekima od njih Šćepan Polje glavobolje zadaje već godinama što je jedan od zamjerki bh. turista koji idu u Crnu Goru.

Granični prelaz Šćepan Polje jedan je od najprometnijih prelaza između BiH i Crne Gore. Između dvije zemlje postoji i nekoliko drugih prelaza, ali se vozači najradije odluče za ovaj, računajući da je udaljenost između Sarajeva i Podgorice najkraća ovim putem, oko 230 kilometara.

granicni prelaz scepan polje foto patria1

Procjene govore da godišnje preko ovog prelaza pređe oko pola miliona putnika i 185 hiljada vozila.

Nije samo granični prelaz jedina bolna tačka na najprometnijoj cesti između BiH i Crne Gore. Dio puta od Plužina u Crnoj Gori do Foče u Bosni i Hercegovini izuzetno je kritičan. Naročito dionica koja prolazi kroz BiH.

Ovu dionicu puta neki nazivaju i dionicom smrti. Deseci turista izgubili su živote u saobraćajnim nesrećama na ovom dijelu ceste, koji godinama čeka na rekonstrukciju. Obnovu ceste blokiraju međustranački sukobi u Republici Srpskoj, piše Patria.