BiH

Kineska ambasadorica posjetila Službu za poslove sa strancima BiH

22/05/2018

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo posjetila je danas Službu za poslove sa strancima BiH.

Ona je s direktorom te službe Slobodanom Ujićem razgovarala o potpisanom Sporazumu o međusobnom ukidanju viza između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine za nosioce običnih pasoša, kao i o problematici povećanog priliva migranata u BiH.

Bo se zahvalila Ujiću na uloženim naporima koji su doveli do potpisivanja sporazuma što će omogućiti veću saradnje dviju država u svim oblastima, naročito u turizmu.

Prošle godine je 30.000 turista iz NR Kine posjetilo BiH, a 2018. godine se očekuje oko 70.000 turista, državljana Kine.

Istakla je da sporazum treba iskoristiti za uvećanje ekonomske saradnje i razmjene.

Dogovoreno je inteziviranje saradnje kako bi se provedba sporazuma odvijala nesmetano.

Sporazum je potpisan 27. novembra 2017. godine u Budimpešti, a stupit će na snagu 29. maja. Tim sporazumom je predviđeno da državljani zemalja potpisnica mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana.

Ujić je informisao kinesku ambasadoricu o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH. Naveo je da je od januara do danas predmetom rada Službe bilo više od 4.500 migranata te da se taj broj iz dana u dan povećava, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.