BiH

granična policija bih

Kinezi iz Wuhana spavaće u Neumu, sutra putuju za Sarajevo

26/01/2020

Ova grupa turista nije medicinski pregledana prilikom ulaska u BiH na graničnom prelazu u Neumu

Autobus sa putnicima iz kineskog grada Wuhana, epicentra koronavirusa, otišao je za Dubrovnik, ali se večeras vraća za Neum, izjavio je Srni savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Hofnam je rekao da su kineski turisti danas prošli preko graničnog prelaza kod Neuma, gdje će se večeras vratiti i noćiti.

On je naveo da su pripadnici Granične policije imali dodatnu zaštitu prilikom pregleda putnika, kao i da su na granici bili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH /FBiH/.

Hofman je dodao da ova grupa turista nije medicinski pregledana prilikom ulaska u BiH na graničnom prelazu u Neumu.

“Koronavirus ima period inkubacije do 14 dana, nakon čega se pojavljuju prvi znaci oboljenja”, dodao je Hofman.

On nije mogao potvrditi dalju rutu kretanja kineskih turista.

Hofman je naveo da postoje informacije da će se dalje kretati prema Sarajevu, ali da će više informacija biti poznato nakon što se večeras smjeste u Neum.

Ova grupa od 29 turista, od kojih je 18 iz pokrajine Wuhan, iz koje je krenula epidemija koronavirusa, juče je doputovala u Hrvatsku iz Milana.

Na aerodromu u Milanu urađen je skrining stanja organizma, gdje je konstatovano da niko od njih nema simptome koronavirusa.

Prije dolaska u BiH obišli su Plitvice i Dalmaciju.

Čerkez: Kontinuirano pratimo situaciju u vezi kineskih turista

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva izjavio je za Fenu da na nivou Federacije BiH postoji formirano Koordinaciono tijelo i da prate cjelokupnu situaciju, ne samo u vezi dolaska kineskih turista u BiH, nego i stanja u vezi s korona virusom.

Čerkez je kazao da se od jutros prati kretanje tih turista među kojima ima i onih iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa.

– Jutros smo stupili u kontakt s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, a preko njih i s Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske. Saznali smo rutu kretanja kineskih turista, obezbijedili smo granične prelaze na koje će oni ući. Informisali smo epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji se nalaze na graničnom prelazu. Znamo da će kineski turisti noćas prespavati u Neumu, a sutra će ući na drugi granični prelaz Metković, tj. Doljani i krenuti prema Sarajevu – naveo je Čerkez.

Ono što je bitno reći, kako je dodao, jeste da su ti kineski turisti zdrave osobe, pa se prema njima i ponašaju kao takvima, odnosno zdravim osobama. Tako su ponašale i druge zemlje, poput Italije i Hrvatske.

– Svakodnevno smo u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a također komuniciramo i radimo iste mjere koje rade sve zemlje u Evropi – istakao je Čerkez.

Dodao je da i sa koordinacionim tijelom u čijem su sastavu direktori zavoda za javno zdravstvo, federalnog i kantonalnih, predstavnici Ministarstva civilnih poslova, redovno komuniciraju i prate praktično svakog trenutka šta se dešava.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.