Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otežani uslovi za vožnju

Kiša, susnježica i snijeg: Vozači na pojedinim dionicama pozvani na oprez

snijeg saobracaj zima
Ilustracija: Fena

Iz službi apeluju da vozači prilagode vožnju prilagode uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom u nižim i snijegom u višim područjima.Poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a krajem dana ili tokom večeri i u ostatku zemlje.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, na jugu do 8, a dnevna 2 do 8, na jugu do 10 °C.

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme. U nižim dijelovima grada kiša ili susnježica, a u višim snijeg. Jutarnja temperatura oko 0, a dnevna oko 3 °C.

Otežan saobraćaj

Slab snijeg i ledena kiša, koja pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine otežava saobraćaj, posebno preko planinskih prevoja, saopćeno je iz auto-moto saveza u Bosni i Hercegovini.

Ledena kiša pada na planinskom prevoju Komar na putnom pravcu Travnik-Donji Vakuf, pa se vozačima na ovoj dionici savjetuje maksimalan oprez.

Snijeg pada u zapadnim i jugozapadnim krajevima, a zbog niske temperature zraka moguća je poledica na kolovozu, posebno na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar i na širem području Kupresa.

Ekipe putnih službi su na terenu i vrše posipanje svih kritičnih dionica.

Iz službi apeluju da vozači prilagode vožnju prilagode uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

“Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu”, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce

Zbog većeg odrona, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.