Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dug spisak dužnika

Kladionica iz Mostara duguje 22 miliona KM za poreze

kladionica listic
Ilustracija: Vecernji.ba

Na drugom mjestu po visini neplaćenih obaveza nalazi se “Intersport” d.o.o. Mostar sa dugom od 18.943.913 KM, koji se u postupku prisilne naplate nalazi od 2006. godine

Priređivači igara na sreću u Federaciji BiH zaključno sa 30. junom ove godine dugovali su više od 63 miliona maraka po osnovu neplaćenih poreza. Kako saznaje Fokus, radi se o 41 poreznom obvezniku, a neki od njih su skoro 20 godina u postupku prinudne naplate.

Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, glavnica duga je 42.224.470 KM, dok se oko 21 milion odnosi na kamatu.

Od ukupno 41 dužnika, najveći je “Derby bet shop” d.o.o. Mostar, čiji dug od 22.087.809 KM potiče još iz 2008. godine.

Na drugom mjestu po visini neplaćenih obaveza nalazi se “Intersport” d.o.o. Mostar sa dugom od 18.943.913 KM, koji se u postupku prisilne naplate nalazi od 2006. godine.

Plaćanje u ratama

-Kod određenog broja poreznih obveznika dužnika priređivača igara na sreću u toku je stečajni postupak. Određeni broj poreznih dužnika je na konačna rješenja o utvrđenim poreznim obavezama podnio tužbe u upravnim sporovima i ishodio sudska rješenja o odgodi izvršenja rješenja do okončanja upravnih sporova. Također, određeni broj dužnika ima zaključene sporazume o plaćanju poreznih dugovanja u ratama, a neki su prestali s radom zbog blokade računa, gubitka ili prestanka važenja dozvola za priređivanje igara na sreću, ali i drugih razloga – rečeno je Fokusu u Poreznoj upravi FBiH.

Pod obrazloženjem da se radi o poreznoj tajni koju su dužni čuvati, iz Porezne uprave nisu nam dostavili konkretne pojedinačne podatke o strukturi duga, obavljenim postupcima i postupcima koji su u toku, a koji se odnose na konkretne porezne obveznike.

Međutim, saznajemo da od ukupno 41 poreznog obveznika-dužnika priređivača igara na sreću trenutno posluje samo njih pet koji imaju rješenja.

Pojašnjenja radi, porezni dug u prinudnoj naplati predstavlja konačno utvrđen dug za koji je Porezna uprava FBiH izdala naloge za plaćanje, a koji porezni obveznici nisu izmirili u ostavljenom roku, nakon čega je pokrenut postupak prinudne naplate shodno Zakonu o Poreznoj upravi FBiH i Pravilniku o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza.

Uplate pola, ostatak se prašta

Prema evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, tokom 2022. godine djelatnost priređivanja igara na sreću klađenja na području Federacije BiH obavljalo je 12 poreznih obveznika sa 2.243 uplatnih mjesta, djelatnost priređivanja igara na sreću na automatima i kasinu 25 privrednih društava sa 80 poslovnih jedinica, te djelatnost priređivanja igara na sreću tombola-bingo u zatvorenom prostoru obavljala su dva sportska društva /sportska saveza.

U istom periodu izvršeno je šest potpunih inspekcijskih nadzora u kojima su utvrđene dodatne porezne obaveze od 5,8 miliona KM. Također, izvršeno je 259 djelimičnih inspekcijskih nadzora. Izdato je ukupno 229 prekršajnih naloga sa izrečenom novčanom kaznom od 438.050 KM, od čega je do kraja godine uplaćeno oko 26 posto. Neka pravna lica u predviđenom zakonskom roku uplatila su 50 posto izrečene kazne, te su oslobođeni plaćanja preostalog dijela.