pomoć privredi

Kladionica otpustila većinu zaposlenih pa dobila 250 hiljada maraka subvencija

vladaFBiH-novalic-milicevic

Bez obzira na otpuštanja skoro 90 posto radnika, u aprilu prošle godine kladionica Sport plus dobila je subvencije za one radnike koje nije otpustila. Kada su shvatili da će dobiti subvencije. počeli su vraćati otpuštene radnike. Za tri mjeseca prošle godine kladionica Sport plus iz Novog Travnika dobila je 250 hiljada maraka subvencija

Prema podacima portala akta.ba u 2020. godini prosječan broj radnika u kladionici Sport plus iz Novog Travnika bio je 690. Godinu dana ranije, u 2019. godini, prosječan broj radnika u ovoj kladionici bio je za 137 radnika više, piše Žurnal.

Smanjenje prosječnog broja radnika u 2020. godini i ne bi bilo toliko upitno da podaci Poreske uprave FBiH i Ureda za reviziju institucija FBiH nisu otkrili da je ova kladionica početkom pandemije otpustila skoro sve radnike.

Bez obzira na otpuštanja većeg broja radnika, Sport plus u aprilu prošle godine dobio je subvencije za one radnike koje nisu otpustili. Kada su shvatili da će bez obzira na otpuštanja dobiti subvencije počeli su vraćati otpuštene radnike.

Kako su vraćali radnike tako su i iznosi subvencija rasli. Federalnom ministarstvu finansija nisu smetale ove činjenice pa su im isplatili oko 250 hiljada maraka subvencija za doprinose.

Prema podacima Ureda za reviziju institucija FBiH, Sport plus iz Novog Travnika u aprilu 2019. godine imala je 855 radnika. U istom periodu 2020. godine broj radnika u ovoj kladionici smanjen je za 784 radnika! Ove činjenice nisu smetale Federalnom ministarstvu finansija kada je bila u pitanju uplata subvencija ovoj kladionici.

Prema podacima Poreske uprave FBiH kladionica Sport plus iz Novog Travnika u aprilu prošle godine imala je 68 radnika. Za subvenciju doprinosa za 68 radnika od Federalnog ministarstva finansija Sport plus dobio je 16.155,14 KM.

Već u maju Sport plus povećava broj radnika na 630. Od Federalnog ministarstva finansija dobijaju 67.073,43 KM subvencija.

Broj radnika povećava se i u junu. Sa 68 radnika u aprilu broj zaposlenih u kladionici Sport plus u junu raste na 721 radnika. Od Federalnog ministarstva finansija ova kladionica dobija 167.748,48 KM subvencija za doprinose.

Tako se Sport plus kladionica našla na četvrtom mjestu firmi kojima su odobreni najveći iznosi subvencija za juni 2020. godine u Federaciji BiH. Za tri mjeseca 2020. godine ova firma dobila je ukupno 250.976 maraka subvencije za doprinose.