Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kladionice predložile sedam koraka Vladi FBiH

konferencija – oporezivanje igara na srecu9

Imajući u vidu “Priopćenje o radu” s 87. sjednice Vlade Federacije BiH, održane 19. januara 2017. u Mostaru, a u kojem je Vlada FBIH, iznoseći podatke za ostvarenje javnih prihoda za jedanaest mjeseci 2016. godine, utvrdila kako “najveći rast u apsolutnom i procentualnom iznosu bilježe naknade za priređivanje igara na sreću, koje su u odnosu na isto izvještajno razdoblje prošle godine veće za 12,5 miliona KM”, sudionici međunarodne konferencije “Oporezivanje u evropskoj industriji igara na sreću”, održane 25. januara 2017. godine u Sarajevu u organizaciji Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL)”, s ciljem i željom da i dalje nastave doprinositi povećanju prihoda državnog budžeta, donose sljedeći konsenzus, u kojem ističu sedam koraka koje preporučuju Vladi FBiH, kako bi uskladila propise sa zakonskim propisima Evropske unije.

To su sljedeći koraci:

− Izvršiti ekonomsku analizu dosadašnjeg stanja tržišta, kao i primjenu određenih poreznih režima na postojeće stanje uplata, isplata, troškova poslovanja…

− Osnovati regulacijsko tijelo pri Vladi FBiH, koje će vršiti licenciranje svih priređivača igara na sreću, čija bi uloga bila osigurati više reda na tržištu kroz kontrole i praćenje svih sudionika;

− Pristupiti modelu oporezivanja igara na sreću koji je kompatibilan modelima zapadnoevropskih zemalja i po kojem će u obzir uzeti primljene uplate i isplaćene dobitke, kao i troškove priređivača, pazeći pritom da model oporezivanja ne onemogućava pozitivno poslovanje domaćih priređivača;

− Izbjegavati porezni sistem koji oporezuje priređivače igara na sreću više nego isti mogu platiti i više nego su opterećeni u drugim zapadnoevropskim zemljama koje imaju dugu tradiciju oporezivanja igara na sreću i koje imaju stabilan i uređen fiskalni sistem;

− Istovjetno oporezovati sve igre na sreću, ne praveći razlike između lutrijskih i kladioničkih igara, te automata i kasina, kao i jednake uslove (koji se tiču dobivanja odobrenja, udaljenost od škola i sl.) za sve priređivače bez obzira jesu li u vlasništvu države ili privatnih kompanija;

– Priređivačima igara na sreću koji preko interneta dolaze na svjetsko tržište iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine omogućiti tržišno i konkurentno takmičenje s ostalim priređivačima iz cijelog svijeta;

− Uvesti strožije sankcije za sudionike crnog tržišta.

U Sarajevu je 25. januara održana međunarodna konferencija pod nazivom
“Oporezivanje u evropskoj industriji igara na sreću”, kojoj je organizator bila Evropska organizacija za regulaciju igara na sreću (EOGL).

Pozivnice za učešće na konferenciji EOGL je uputio Predsjedniku FBiH, Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu finansija, Poreznoj upravi FBiH, izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH, zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te Savezu općina i gradova FFBiH.

Od navedenih, konferenciji su prisustvovali jedino predstavnici kabineta predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidije Bradare, dok je zahvalu na pozivu, ali i ispriku zbog nemogućnosti dolaska zbog ranije preuzetih obveza, uputio Ured predsjednika FBiH. Ovo su jedine dvije institucije koje su pokazale odgovornost i odgovorile na poziv.

Niko iz Vlade FBiH, Federalnog ministarstva finansija, Porezne uprave FBiH, Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te Saveza gradova i općina FBiH nije prisustvovao konferenciji niti je EOGL-u uputio odgovor na pozivnicu.

Ovim putem izražavamo duboko nezadovoljstvo i razočaranje činjenicom da navedene institucije, a prije svih Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija, nisu pokazale ni najmanji interes za metode i modele oporezivanja igara na sreću u zemljama Evropske unije i zemljama regije.

Predstavnici Vlade FBiH i Federalnog ministarstva finansija u potpunosti su ignorisali Evropsku organizaciju za regulaciju igara na sreću te svojim nedolaskom na konferenciju osramotili institucije FBiH, kao i poslodavce koji zapošljavaju 5.500 radnika u FBiH.

Budući da je konferencija održana za vrijeme trajanja javne rasprave oko izrade Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću koji je već mjesecima predmet rasprava u Vladi FBiH i oba doma Parlamenta FBiH, smatramo kako su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija svojim nedolaskom dokazali kako ne uvažavaju mišljenja, stavove i iskustva zemalja Evropske unije i struke te izražavamo svoju zabrinutost zbog ovakvog krajnje neodgovornog pristupa izradi prijedloga zakona o kojem ovisi budućnost 5.500 radnika i 2.600 vlasnika prostora, kao i 80 miliona KM direktnih godišnjih prihoda federalnog proračuna.

Iako navedene institucije nisu prisustvovale konferenciji, pozivamo ih da analiziraju Konsenzus kojeg su sudionici međunarodne konferencije pod nazivom “Oporezivanje u evropskoj industriji igara na sreću” usuglasili u Sarajevu 25. januara 2017., a kojeg dostavljamo u prilogu.

Konsenzus smo dana 26.01.2017. dostavili Federalnom ministarstvu finansija kao materijal za učešće u javnoj raspravi oko izrade Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.