Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Klarić: Elektroprivredi FBiH je profit nakupaca preči od toplih domova građana

sanela klaric

“Vlada FBiH na čelu s Novalićem i ministrom Džindićem uz EP BiH nije provela niti jedan sat svoga vremena da osmišljava scenarije i izlaze iz krize energetskog sektora, ona samo provodi dane smišljajući kako će za pojedince izmusti novac od svog naroda kojem sada prijeti poskupljenjima i zimom”

Povodom posljednjih izjava direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije kako električna energija ne može biti alternativa grijanju jer EP BiH nema kapacitete da toliku količinu energije sama proizvede za domaće tržište reagovala je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Direktor Andelija kaže da će EP BiH morati uvoziti dodatne količine električne energije ako električna energija bude osnovni energent za grijanje. Andelija šuti o tome da EP BiH ima i više nego dovoljno proizvodnih kapaciteta za sve postojeće pa i još uvećane potrebe svojih krajnjih kupaca. Šuti zato što je dio proizvodnje Elektroprivrede BiH već rezervisao za prodaju privatnim kompanijama – nakupcima, koji će tu energiju izvesti vani, na berze na kojima će je prodati mnogo skuplje. Bilo bi super da možemo napisati koliko skuplje, ali to nećemo saznati dok neki tužilac ne provjeri papire EP BiH, kao što sad USKOK provjerava papire INA-e u susjednoj nam državi. Ja sam u više navrata tražila ove informacije kao federalna zastupnica ali ih nisam dobila.

Radi potpune informisanosti naših građanki i građana važno je istaći:

1. EP BiH kao prioritet ima prodaju električne energije nakupcima radi daljnje prodaje, a ne svojim krajnjim kupcima, našim privrednicima koji zapošljavaju radnike u realnom sektoru te građanima naše zemlje.

2. Vlada FBiH, njen premijer Fadil Novalić i njen ministar energije Nermin Džindić u potpunosti podržavaju ovakav odnos EP BiH, kojoj je Vlada FBiH većinski vlasnik (90%). Uz to, EP BiH je monopolist na tržištu, zlatna koka partija na vlasti, kojoj njih dvojica postavljaju rukovodeće kadrove.

3. EP BiH pravda nužnost izvoza električne energije, zato da bi mogla držati niže cijene električne energije građanima (ne i privrednicima). EP BiH ne mora prodavati i dalje iste količine električne energije vani kao što je to činila prije, jer su sad cijene na berzi deset puta više. Dakle, dovoljno je prodati samo desetinu električne energije koju je prodavala prije.

4. Svaki privatnik zna da cijena njegovog proizvoda zavisi samo od ulaznih parametara. Cijena električne energije ponajviše zavisi od cijene uglja. I on je pod kontrolom Vlade FBiH i EP BiH. Naši rudari se uopšte ne pitaju o tome po koliko će se taj ugalj, koji oni iskopaju, prodavati Elektroprivredi da ona od njega napravi električnu energiju, a još manje se pitaju po kojoj će se cijeni ta električna energija prodavati nakupcima da bi samo ti nakupci imali koristi i pokupili kajmak na berzama.

5. EP BiH ima namjeru trovati građane Kaknja i Tuzle i okolnih mjesta sve dok ne bude u situaciji da struju proizvodi iz OIE. Ovo će se desiti nikad sa ovakvim ljudima na čelu i njihovim deklarativnim izjavama da žele ulagati u OIE. Narod mora znati da EP BiH desetljećima drži i ne realizuje koncesione ugovore za najbolja mjesta za izgradnju vjetroelektrana na planinama Bitovnji (kod Konjica) i Vlašiću. Dalje od mjerenja nisu otišli. Nije do inžinjera koji rade u ovoj kompaniji, nego do uprave i direktora Andelije, koje politika postavlja radi paralize postojećeg stanja koje im najbolje odgovora.

6. Umjesto da niska cijena proizvodnje električne energije bude iskorištena za kreiranje jakog i velikog fonda za kreditiranje finansiranja mjera energijske efikasnosti kao apsolutni prioritet, pa zatim i izgradnje objekata OIE, ove pare se ‘poklanjaju’ nakupcima naše električne energije i završavaju na ko zna čijim računima.

7. Nakupcima se pogoduje i kroz regulativu kojom oni čak i ne plaćaju upotrebu dalekovoda prilikom izvoza, u pitanju su stotine miliona KM.

8. Čak im se pogoduje na način da im se (krajnje sumnjivim) odlukama (ne zakonima) omogućuje da ‘višak’ električne energije iz distributivne mreže, putem ‘virtuelnih elektrana’ izvoze, takođe bez plaćanja mrežarine. Opet milionski gubici.

9. Da su prihodi, koji bi se ostvarili da EP BiH sama izvozi električnu energiju i da je naplaćena mrežarina na svu električnu energiju koja je izvezena, uplaćeni u fond za finansiranje mjera energijske efikasnosti i izgradnje projekta OIE, naši građani bi imali puno svjetliju budućnost od ove koja se nadvija nad nama.

10. Politika i uprava EP BiH ne razmišlja o ugradnji filtera u termoelektrane jer je politički oportunije trovati građane nego poskupiti električnu energiju.

Vlada FBiH na čelu s Novalićem i ministrom Džindićem uz EP BiH nije provela niti jedan sat svoga vremena da osmišljava scenarije i izlaze iz krize energetskog sektora, ona samo provodi dane smišljajući kako će za pojedince izmusti novac od svog naroda kojem sada prijeti poskupljenjima i zimom.“