BiH

KCUS

Klinika za očne bolesti uvela nove dijagnostičke i terapijske metode

16/08/2019

Dr. Orhan Cerić ističe da je na Klinici za očne bolesti KCUS za godinu, kod 1000 pacijenata aplicirana Anti VGF terapija

Na Klinici za očne bolesti u proteklom periodu pravilnom reorganizacijom posla znatno je smanjen broj izmještanja pacijenta u inostranstvo, te su se uvele nove dijagnostičke i terapijske metode, kao i usavršile hirurške oftalmološke procedure.

Prema riječima prof. dr. Amile Alikadić – Husović, šefice Klinike za očne bolesti pokrenut je i proces akreditacije ove ustanove.

„Akreditacija je samo jedna od novina. Ona podrazumijeva da ćemo sve pacijente liječiti po međunarodnim standardima i smjernicama Evropskog oftalmološkog udruženja. Također, verifikovali smo proceduru OCT-a. Nabavili smo novi diodni laser. On se koristi kod pacijenata koji imaju dijagnosticiran dijabetes, arterijske hipertenzije i povrede. Na ovaj način bolesnici se ujedno pripremaju i za vitroretinalnu hirurgiju, jer bez primjene Anti VGF terapije i diodnog lasera nije moguće uraditi ovaj zahvat. Na Klinici za očne bolesti KCUS radi se i dijagnostika tumora prednjeg segmenta oka. KCUS je putem donacije Oktal Pharme d.o.o. nabavio UBM (ultrazvučnu biomikroskopsku) sondu od 50 MHz. Zahvaljujući ovoj sondi Klinika za očne bolesti prva je u BiH koja radi ovu vrstu dijagnostike. KCUS ima i ugovore sa privatnim oftalmološkim ordinacijama iz FBiH u slučaju da oni imaju komlikacije kod liječenja pacijenata”, rekla je prof. dr. Alikadić – Husović.

Ističe da je nedavno na ovoj Klinici prvi put na novom Zeiss mikroskopu Lumera urađena operacija komplikovane mrene sa priraslicama, te istovremeno i vitroretinalni zahvat sa potpuno odignutim očnim dnom-retinom.

„Operacija se direktno prikazivala na LCD-u, kako bi tok zahvata mogli pratiti specijalizanti. U isto vrijeme omogućili smo prikaz zahvata i u biblioteci Klinike. KCUS je jedini u BiH koji ima ovaj mikroskop. Menadžment KCUS razumije modernu oftalmologiju i prati razvoj te oblasti u svijetu. Zahvaljujući viziji prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, još jednom smo potvrdili da smo baza za edukaciju cijele regije“, navela je prof. Alikadić – Husović.

Dr. Orhan Cerić ističe da je na Klinici za očne bolesti KCUS za godinu, kod 1000 pacijenata aplicirana Anti VGF terapija. Ova terapija se primjenjuje kod svih bolesnika oboljelih od dijabetesa, a koji imaju komplikacije na očnom dnu.

Prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina naglašava da je obaveza svih zdravstvenih radnika kontinuirano praćenje stručnih i tehnoloških dostignuća.

„ Zbog nepostojanja adekvatnih uslova i potrebne opreme za rad u KCUS, naši ljekari ranije nisu mogli iskoristiti svoja znanja u punom kapacitetu. Uvodimo novine na svim klinikama, a Klinika za očne bolesti samo je jedna u nizu, na kojoj su vidljive pozitivne promjene. Novim UZ aparatom i sondom omogućeno je uspostavljanje dijagnoze kod pacijenata kod kojih to do sada nije bilo moguće“, rekao je prof. dr. Junuzović.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, Klinika za očne bolesti napredovala je u radu u odnosu na raniji period.

„Prostorije na Klinici su maksimalno iskorištene i uredne. Pacijenti su zadovoljni. Nema više gužvi po hodnicima. Svim ambulantnim pacijentima pružena je usluga do 11 sati. Ranije smo bili prinuđeni pacijente slati u inostranstvo, što sada nije slučaj. Napokon je Klinika za očne bolesti u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane. Opredjeljenje ovog menadžmenta je napredak i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima našeg rada. Jedini način za postizanje ovog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak sa globalnim promjenama na polju medicine. KCUS se uspješnim projektima stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire“, izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.