Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klinika za ortopediju i traumatologiju u Banjoj Luci uskoro u novim prostorijama

BiH

ukc rs 1

Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u protekla dva mjeseca obavili su 420 operacija, od čega više od deset odsto uzrokovanih saobraćajnim nesrećama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikola Bojić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC RS-a, rekao je da za ovu kliniku nema slobodnih dana i dana bez specifičnih primjera povređivanja, oboljenja, kao i hroničnih degenerativnih oboljenja. U zimskom periodu najviše pacijenata dolazi zbog padova zbog klizavog kolovoza i leda, tokom proljeća zbog radova u polju i voćnjacima.

“Sada tokom ljeta povećan je intenzitet saobraćaja kao i neopreznost naših građana posebno pri vožnji motociklima koji su vrlo često zastupljeni u našem radu”, rekao je Bojić i objasnio da je takva situacija tokom juna, jula i avgusta.

U UKC RS danas je održana konferencija za novinare povodom preseljenja ove klinike sa lokacije u centru grada na lokaciju u naselju Paprikovac u nove prostorije.

Vlado Đajić, direktor UKC RS-a, naveo je važnost ove klinike naglašavajući da i za vrijeme konferencije za novinare helikopter iz Trebinja dovozi polutraumatizovanog pacijenta koji je pao s motora.

Bojić je izrazio zadovoljsvto, jer je ove godine manji broj pacijanta s povredama kičmenog stuba.

“Da li zbog lošeg vremena i manje kupanja u rijekama i jezerima ove godine imamo manje pacijenata s tim uzrokom povreda. U prethodnim godinama znalo se dešavati po četiri, pet prijema u toku sedmice zbog preloma vratne kičme”, kazao je Bojić.

Za preseljenje u nove prostorije kaže da je ostvarenje sna svih zaposlenih u klinici obzirom da će u novoj klinici imati daleko bolje uslove za rad.

Đajić je rekao da će do preseljenja doći za dva mjeseca kada će stručnjaci klinike biti u prilici da koriste i nove operacione sale i opremu.

“Imaćemo najbolje uslove, odnsno posljednje iz svakog programa tehnologije, i to elektroniku, operativne stolove, lampe, instrumente…”, rekao je Bojić i dodao da će pacijenti boraviti u mnogo boljim uslovima.