Pobratimstvo

Ključ u ruke: Kako je Bakir Izetbegović počastio Milorada Dodika

dodik bakir

Jedini način da neko ima mogućnost potpune kontrole i blokiranja države i zajedničkih institucija je da ima 4 delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, jer tako ima pravo veta na sve odluke

Velika je stvar kada neko počasti blisku i dragu osobu ključevima od automobila ili stana, a šta tek reći na bliskost i povjerenje kada neko da prijatelju ključeve od države, kao Bakir pobratimu Dodiku, piše Nebojša Vukanović na svom blogu.

Jedini način da neko ima mogućnost potpune kontrole i blokiranja države i zajedničkih institucija je da ima 4 delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, jer tako ima pravo veta na sve odluke. Parlament BiH ne može donijeti odluku bez oba Doma, i Dodik je glasovima poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS dobio četvrtog ključnog delegata u Domu naroda. Da Bošnjaci nisu glasali za kandidata SNSD-a, u Dom naroda bi ušao Mladen Ivanić, i hipotetički vlast bi se mogla formirati bez SNSD-a. Ovako, Bakir i SDA su izabrali probosanca Nikolu Špirića, i dali Dodiku opasnu mogućnost da u svakom trenutku može sve da blokira i ucjenjuje po starom običaju.

Ovo je samo uvertira u zajedničku vlast SNSD i SDA na svim nivoima, a Bakir će osim potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske dobiti i jednu ministarsku poziciju u novoj Vladi poslušnog Radovna Viškovića. Zauzvrat Mile će dobiti odriješene ruke da kadrira u Savjetu ministara BiH i sveti se sječom neposlušnih Srba u zajedničkim institucijama.

Inšalah koalicija SNSD-a i SDA pridružiće se Blajburškoj osovini HDZ – SNSD. Ovo može iznenaditi samo neupućene, jer je Zakon o akcizama akcizama nedavno trasirao put i pokazao na dogovorene igre lažnih patiota i nacionalista, Mileta, Dragana i Bakira, koji lože i žrtvuju sopstveni narod radi ličnih interesa. Biće jako zanimljivo vidjeti kako će Dodik i Bakir objasniti bratsku saradnju, naprasnu ljubav, ispomoć i koaliciju na svim nivoima vlasti. Dodiku će biti lako, navikao je da nabusitim odgovorima „Šta te briga“ zadovolji indokrinirane pristalice ispravnog uma na RTRS-u, ali će Bakiru biti teže opravdati predaja ključeva i grljenje sa osobom kojoj smetaju džamije, muslimani, hodže i njihovo „arlaukanje“.