BiH

Sarajevo

Ključ uspješnog obrazovanja inkluzija u školama, ali ne samo na papiru

01/10/2020

Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina

Omladinsko udruženje Dobro djelo je u Centru za kulturu Dobrinja-Vila Hadžihalilovića organizovalo manifestaciju “Pruži mi ruku, budi moj drug-I ja želim učiti kao i ti”. Bila je ovo prilika da mališani, korisnici usluga Omladinskog udruženja Dobro djelo, polaznici Predškolske ustanove KidIUS, Zavoda Mjedenica i OŠ “Fatima Gunić” pošalju zajedničku poruku da sva djeca zaslužuju jednaka prava, jednake mogućnosti, jednake načine i da sva djeca imaju iste potrebe.

– Ključ uspješnog obrazovanja je inkluzija u predškolskim i školskim ustanovama, ali ne inkluzija na papiru, u izvještajima i projektima, nego inkluzija na djelu. U našem udruženju radimo s djecom sa poteškoćama u razvoju i želimo skrenuti pažnju na član 23. Konvencije o pravima djeteta koji govori o tome da je vlada dužna djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti obrazovanje u skladu s njihovim potrebama, rehabilitaciju, osposobljavanje za posao, te njihovu integraciju u društvo i lični razvoj. Danas su ovdje djeca s poteškoćama i tipična djeca i vidimo da svako dijete ima iste potrebe, da bude voljeno, sretno, sigurno, da se druži, igra, zabavlja. Kod nas nema sistemskog pristupa inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne predškolske i školske ustanove, a rehabilitacija i liječenje djece koja često imaju i neka druga oboljenja, su izuzetno skupa i predstavljaju veliki teret za roditelje, rekla je Ajla Gazić, predsjednica Omladinskog udruženja Dobro djelo.

Mališani su bili sretni što su dobili priliku da pokažu svoje znanje, spretnost, radost, što su nagrađeni aplauzom i osmijesima.

Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina. Stručni tim čine logopedi, defektolozi, psiholozi, pedagozi, profesori predškolskog odgoja i obrazovanja. Sve usluge su besplatne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.