Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ključno pitanje u RS-u: Šta poslije Dodika?

dodik cvijanovic

Milorad Dodik u političkom smislu više ne znači ništa. Nula. Sva njegova priča je besmislena, kontrapunkt konfuznih polumisli, izanđalih do neupotrebljivosti, piše Slobodan Vasković.

Kakofonija prastarih, satrulih, šupljih, beskonačno puta upotrijebljenih spinova, niz besmislica, jasno iskazan strah od zakazivanja/održavanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, politička dezorijentisanost, tragikomični “dokazi” o “svemirskoj izdaji” – krajnji je domet donedavno najmoćnijeg čovjeka u BiH (u intervjuu ATV-u).

Dodik je izgubio rat, do konačne kapitulacije pogubiće i sve bitke.

Tu vreću više niko ne zakrpi.

Dan nakon Dana Republike, koji je, u skladu sa Dodikovim planovima, trebao biti startna pozicija za žestok politički obračun u 2016., pokazalo se da je Dodik već na kraju meča; Da nije ni krenuo, a već je iscrpljen do mjere da “jedva stoji na nogama”. Pokazalo se i da je sav spin fetišiziranja Dana bio tek balon pun laži, obmana i manipulacija, čije pucanje je najkobnije bilo po onoga koji ga je duvao. Očekivano.

Kao što je očekivana i njegova najava “nastavka sukoba – žestoko do kraja” sa opozicijom. Jer Dodik nema kud. A i taj put ga vodi u pakao.

Ne zato što je opozicija jaka; Dapače, riječ je o vrlo slabašnoj i nekompetentnoj bratiji, već zbog toga što je Dodik preslab i obesmišljen. Dodik je na aparatima. Vegetiranje bez ostatka.

Dodikovo predimenzioniranje opozicije je bio loš i neuspješan pokušaj naduvavanja sopstvenih mišića, glumatanje “snagatora”, kojeg bi i najmanji dašak smjesta oduvao poput orkana.

Dodik hoće napraviti još štete, oko njega su nasilnici spremni na sve i svašta, ali ni ta činjenica ne znači ništa, sem fusnote u njegovom odvlačenju sa političke scene.

Najbolje po njega bilo bi da sam nestane. Odmah. Što on neće učiniti, jer nema kud. Ma koliko forsirao “ruski front”.

Dodik više nije problem, jer je to tekuće agregatno stanje; Dodik je već riješen problem, što je konačno agregatno stanje, u kojem je tek nepoznata veličina računa rješenja problema.

Ono što jeste stvarni problem je: Šta posle Dodika? Veći problem od toga je što niko i ne razmišlja o tome Šta posle Dodika? I kako? Kuda? I sa kim?

To je ključno političko pitanje u ovom trenutku. To je i ključno nacionalno pitanje, jer je Dodik RS doveo u potpunu izolaciju, sukob sa svijetom, dok je u ekonomskoj, finansijskoj, privrednoj, naučnoj i kulturnoj ravni apsolutno osiromašio.

Opozicija na postavljeno pitanje/projekat nema odgovor. Nikakav. Oni ni ne pomišljaju – šta posle Dodika, jer ne posjeduju intelektualnu snagu za to; Opoziciona matrica tehnologa vlasti gotovo je identična režimskoj, ali je kalibar mnogo mnogo manji.

Polemika – šta posle Dodika – traje unutar SNSD-a, ali i ona je, primarno, svedena na tehnička pitanja; Rasprave o tome kako oteti što veći dio stranke i kako se spasti eventulnog sudskog progona.

Ne postoji nikakva ideja, posebno ne platforma/vizija šta posle Dodika, odnosno kako i kuda RS da krene posle Dodika, i to je najveća opasnost po RS; Mnogo veća od Dodikovih prijetnji “nastavka sukoba-žestoko do kraja”, ma kako te prijetnje bile materijalizovane.