Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Klub Bošnjaka stavio veto na rebalans bužeta RS

Бањалука – Народна скупштина – посе

Ako se ne postigne dogovor u Vijeću naroda RS oko odluka na koje je pokrenut veto, navodi Okić, onda će to, prema propisanim procedurama, biti predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS za 2020. godinu.

Narodna skupština RS usvojila 23. maja po hitnom postupku rebalans budžeta u iznosu od tri milijarde i 613 miliona KM (oko milijardu i 800 miliona eura), što je povećanje za 188 mliona KM (94 miliona eura).

Razlozi za stavljanje veta na rebalans budžeta RS je umanjenje stavki koje se odnose na povratničku populaciju, te grantove za bošnjačka dobrotvorna udruženja i civilne žrtve rata, pojasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić.

„Potpuno je ukinuta stavka od dva miliona KM (million eura) za isplate otpremnina za nezakonite otkaze nesrpskom stanovništvu koji su dati tokom rata od 1992 do 1995. S obzirom na to da se radi ukidanju sredstava od oko tri miliona KM (milion i po eura) koja se odnose na povratničku bošnjačku i hrvatsku populaciju, Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. – rekao je Okić.

On je najavio da će u srijedu 10. juna zasjedati Vijeće naroda RS i dati svoj stav o tome.

Ako se ne postigne dogovor u Vijeću naroda RS oko odluka na koje je pokrenut veto, navodi Okić, onda će to, prema propisanim procedurama, biti predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Ukoliko ni tada ne budu približeni stavovi, konačnu riječ će dati Ustavni sud RS.

Okić je također rekao kako je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo i pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa na Odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto je stavljen i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

Prema Okićevim riječima, ovim odlukama se državna državna imovina pokušava uknjižiti na entitetsku odnosno Republiku Srpsku.

On je naglasio kako je Klub Bošnjaka predložio amandmane oko kojih će se na Vijeću naroda RS u srijedu pokušat usaglasiti stavovi, kako ove odluke ne bi bile predmet razmatranja na Ustavnom sudu RS.