Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a nezadovoljan brojem Hrvata u MUP-u

policija hapsenje
Foto: Ilustracija

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) nezadovoljan je brojem uposlenih pripadnika tog naroda u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, koji je iz godine i godinu veoma mali, izjavio je danas predsjednik ovog kluba Tomislav Tomljanović.

Nakon razmatranja izvještaja o radu MUPRS-a u 2015.godini, koji je nedavno usvojen na sjednici Narodne skupštine RS-a, Tomljanović je kazao da je broj uposlenika Hrvata u entitetskoj policiji u toj godini čak i smanjen u odnosu na prethodni period, te je lani radilo njih svega 72.

-Ako se želi provesti ono što piše u zakonu, proporcionalna zastupljenost konstitutivih naroda, onda bi se trebali praviti posebni programi koji bi poboljšali ovu situaciju. Razmišlja li MUPRS-a o ovom ne znam, ali mjere treba poduzeti, ukazao je Tomljanović na pres-konferenciji nakon sjednice Kluba hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS-a.

Podsjetio je da je ovaj klub nedavno zatražio da se zakonski regulira da direktor i zamjenik policije RS-a ne mogu da budu iz istog naroda.

Kada je u pitanju izvještaj o radu Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe u RS-u u 2015., kazao je da je osnovi problem u rješavanju problema te populacije nedostatak sredstava.

Od 2,1 milion KM, koliko je lani utrošeno za povratnike pomoć je, kaže, moglo da dobije najviše 200 osoba.

-Novca ima manje nego što treba za provođenje projekata, a izostala su i sredstva iz susjednih država i međunarodne zajednice, kao i krediti zbog čega ne možemo biti zadovoljni postojećim stanjem u ovoj oblasti- rekao je Tomljanović.

U ovoj godini planirano je oko tri miiona KM za povratničku populaciju, ali ni to značajnije ne rješava problem.

-Po ovoj računici, rješavanje ovih problema moglo bi potrojati i cijelo stoljeće, upozorio je šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.