Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traže hitnu sjednicu

Klub hrvatskih zastupnika traži sazivanje sjednice Skupštine HNK-a

hnk

Skupština HNK-a zadnji put zasjedala je 6. februara 2019. godine kada je izabrano šest izaslanika HNK-a za Dom naroda Federacije BiH

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), nakon svoje jučerašnje sjednice, pozvao je zamjenika predsjedavajućeg Skupštine iz reda bošnjačkog naroda da prestane s blokadom tog zakonodavnog tijela.

U priopćenju Kluba hrvatskih zastupnika navodi se kako su zamjenici predsjedavajućeg Skupštine, izborom na tu poziciju preuzeli obavezu rukovođenja tom institucijom te se traži hitno sazivanje sjednice kantonalne skupštine na kojoj bi se izabrao zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda čime bi se završio proces konstituiranja Skupštine HNK-a i omogućila provedba izbornih rezultata.

“Klub traži da zamjenici predsjedavajućeg, bez uvjetovanja, u roku od deset dana zakažu redovnu sjednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrala i druga važna pitanja, te kako bi se izabranim zastupnicima omogućilo da rade i izvršavaju svoje Ustavne obaveze za koje su izabrani”, poručili su iz Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNK-a.

Skupština HNK-a zadnji put zasjedala je 6. februara 2019. godine kada je izabrano šest izaslanika HNK-a za Dom naroda Federacije BiH.

U martu kantonalni odbori HDZ-a BiH i SDA postigli su sporazum prema kojemu će Šerif Špago (SDA) i Nevenko Herceg (HDZ BiH) i u novom mandatu voditi Skupštinu, odnosno Vladu HNK-a.

Međutim, nakon toga ništa više nije urađeno na provedbi tog stranačkog sporazuma.

hnk