Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

burno u bpk

Klub Srba pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog smjene Edite Velić

skupstina bpk nove5

Poslanici parlamentarne većine napustili su sjednicu nakon što je predsjedavajuća Skupštine BPK Daliborka Milović (LS) odbila staviti na izjašnjavanje odluku o razrješenju dopredsjedavajuće Velić, za koju je Klub Srba pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Parlamentarna većina u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koju čini 14 poslanika SDA, NBL, Stranke za BiH, A-SDA i Goraždanske priče, večeras su na vanrednom zasjedanju kantonalnog parlamenta usvojili odluke o razrješenju i imenovanju dopredsjedavajućeg Skupštine BPK-a, te ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Na prijedlog Kluba Bošnjaka sa pozicije dopredsjedavajuće Skupštine BPK-a smijenjena je Edita Velić (DF), a na tu funkciju imenovana je Aida Siribubalo takođe iz Demokratske fronte (DF).

Usvojena je i odluka o razrješenju ministrice unutrašnjih poslova BPK Nizame Rišljanin (Goraždanska priča) te je na tu poziciju imenovan Nermin Karišik takođe iz te stranke, koji je večeras položio i svečanu zakletvu.

Nastavkom sjednice predsjedavao je dopredsjedavajući Skupštine BPK Edim Fejzić, s obzirom na to da je prethodno ona prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici parlamentarne većine napustili su sjednicu nakon što je predsjedavajuća Skupštine BPK Daliborka Milović (LS) odbila staviti na izjašnjavanje odluku o razrješenju dopredsjedavajuće Velić, za koju je Klub Srba pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Edita Velić

Milović je istakla da se o odluci može izjašnjavati tek nakon očitovanja Ustavnog suda.

To je izazvalo oštre reakcije poslanika parlamentarne većine koji su Milović optužili za opstruiranje, ističući da Klub Srba nema pravo odlučivati ko će predstavljati Bošnjake u rukovodstvu Skupštine BPK, te su sjednicu odlučili nastaviti večeras usvojivši sve odluke predviđene dnevnim redom.

Kupovina funkcija?

Odmah nakon sjednice oglasio se Kantonalni odbor SDA BPK-a.

“Kantonalni odbor SDA BPK-a poziva nadležne policijske agencije i Tužilaštvo BiH da odlučno i hitno provedu istragu nakon što je objavljen audio-snimak koji indicira da su se određene političke funkcije u BPK prodavale, odnosno kupovale za novac.

-Pozivamo da se utvrdi autentničnost snimka objavljenog na prekinutoj sjednici Skupštine BPK, identificiraju osobe na njemu i utvrde sve druge okolnosti vezane za ovaj događaj, te poduzmu sve zakonskom propisane mjere, saopćeno je iz ove stranke.

Zastupnici SDA nisu na bilo koji način, kako se navodi, učestvovali u razgovorima ove vrste, niti u radnjama koje se pominju na snimku.

-Od policije i Tužilaštva tražimo da ispita sve one koji imaju veze sa snimkom na bilo koji način. Tražimo da svako za koga se utvrdi da je kršio zakon odgovara”, stoji u saopćenju.