Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština tk

Klub zastupnika SDA predložio Vladi TK niz mjera u cilju zaštite zdravlja i egzistencije građana

skupstina tk (1)

Od Ministarstva zdravstva TK zahtijeva se koordinacija rada svih Covid ambulanti u Tuzlanskom kantonuTK (uniformnost u radnom vremenu- rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru)

Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju na području Tuzlanskog kantona, opterećenost zdravstvenog sektora, kao i složeno poslovanje velikog broja privrednih društava, a imajući u vidu činjenicu da je od transfera od Federacije BiH (dio tranše MMF –a) iz prethodne godine ostalo neutrošeno 19 milona KM, Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona je predložio niz konstruktuktivnig mjera koje za cilj imaju zaštitu zdravlja stanovništva i stabilizaciju ekonomskih prilika u Tuzlanskom kantonu.

Kako je saopćeno, u preloženim mjerama za poboljšanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova od Premijera Vlade TK Kadrije Hodžića je zatraženo da hitno obezbijedi sredstva za nabavku opreme za nesmetano funkcionisanje Covid ambulanti u Domovima zdravlja i Covid odjeljnjima u Općoj bolnici Gračanica i UKC Tuzla, te hitno i neodložno angažovanje neophodnog zdravstvenog osoblja, angažovanje svih ljekara koji su na Zavodu za zapoljašvanje TK, kao i potrebnog broja medicinskih sestara/ tehničara.

Od Ministarstva zdravstva TK zahtijeva se koordinacija rada svih Covid ambulanti u Tuzlanskom kantonuTK (uniformnost u radnom vremenu- rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru).

Kada su u pitanju mjere za poboljšanja kvaliteta zdravlja i života stanovništva od premijera TK traži se izrada i prezentacija Plana masovnog vakcinisanja stanovništva protiv Covid19, a od Ministarstva zdravstva da se formiraju mobilni timovi za testiranje građana koji imaju razvijene simptome infekcije, kao i obilazak oboljelih u kućnim uslovima, kao i prelazak iz strategije “call ambulanti” u Covid ambulante.

Od Vlade TK se traži da putem Kantonalne uprave Civilne zaštite TK formira timove koji bi angažovali i volontere, za pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama građana, te da obezbijede finansijska sredstva za subvenciju nabavke niskomolekularnog heparina (Enoxaparin, Reviparin) pacijentima oboljelim od Covid19 u svim slučajevima kada je to indicirano od nadležnog specijaliste.

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona kroz predložene mjere pomoći privrednim subjektima, obrazovnim ustanovama i stanovništvu, od Premijera Vlade TK Kadrije Hodžića zahtjeva da prezentuje plan finansijske pomoći privrednim subjektima i ostalom stanovništvu u slučaju nametnutih mjera Kriznog štaba i Vlade TK u odgovoru na pandemiju Covid19. Također se od Vlade TK zahtjeva da angažuje dodatne autoprijevoznike koji će biti u službi obavljanja javnog prijevoza, a u cilju sprovođenja mjera u vozilima gradskog prevoza koji su postali žarište širenja virusa.

Od Premijera i Vlade TK zatraženo je i da se obezbijede sredstva za subvencije troškova sahrane/dženaze umrlih od Covid19, kao i da se u pojedinačnim obrazovnim ustanovama, u kojima za to postoji potreba, nametnu restrikivnije epidemiološke mjere u zavisnosti od epidemiloške situacije u samoj obrazovnoj ustanovi.

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona navedene mjere će u vidu zaključaka preložiti i na današnjoj 39. sjednici – hitnog karaktera Skupštine Tuzlanskog kanbtona, čije je održavanje Klub zastupnika SDA tražio još prošle sedmice.