Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud BiH

Knežević poručio da će ići na sjednice: “Neće me se na takav način riješiti”

zlatko knežević
Foto: Screenshot/ RTRS
Zlatko Knežević

Kneževiću juče od Milorada Dodika stiže novi poziv da ne ide više na sjednice Ustavnog suda, te da nije saglasan s njegovim stavom da se RS može odbraniti u Ustavnom sudu BiH ako su tamo prisutne sudije

Pitanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i postupak Narodne skupštine Republike Srpske da donese zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju RS i danas je tema političara iz ovoga entiteta. Kažu da je riječ o institucionalnom odgovoru na odluke Ustavnog suda i izmjene Pravilnika. Nakon reakcija iz Ambasade Sjedinjenih Država, iz Banjaluke kažu da je jasno da Ustavni sud vuče poteze u saradnji s Ambasadom. U međuvremenu, oglasio se i jedini sudija iz RS u Ustavnom sudu BiH Zlatko Knežević, navodi Federalna.ba.

Šokiran i razočaran. Ovako je izmjenu Pravilnika, odnosno brisanje Člana 39 u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ocijenio sudija Zlatko Knežević. Potvrdio je da će se povući iz Ustavnog suda 31. decembra, kada stiče uslove za prijevremenu penziju, to jeste da će ispoštovati poziv koji je dobio iz NSRS.

“Neće me se na takav način riješiti”

„Kako ja sutra na sjednica da branim i da poštujem odluke skupština, a ja prvi ne poštujem. Biću na sljedećoj plenarnoj sjednici i na svakoj sljedećoj sjednici do 31. 12., kada idem u penziju. Neće me se na takav način riješiti“, poručio je Knežević.

Kneževiću juče od Milorada Dodika stiže novi poziv da ne ide više na sjednice Ustavnog suda, te da nije saglasan s njegovim stavom da se RS može odbraniti u Ustavnom sudu BiH ako su tamo prisutne sudije.

„Mislim da on ne bi trebao više ići u Ustavni sud BiH i da treba nastaviti sa svojim odsustvom i da se dovede u situaciju, kako je sam i kreirao, da do kraja godine ode u penziju, a do tada da ne prisustvuje sjednicama Ustavnog suda BiH. To je nešto što bi bilo odgovorno prema RS, a sve drugo bi bila kamuflaža međusobnih odnosa“, ocijenio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Oštre reakcije iz Banjaluke

Iz Banjaluke juče oštre reakcije nakon saopštenja Ambasade SAD-a u kojem je navedeno da je NSRS izvela bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine. Kažu da Ustavni sud radi u sadejstvu s Ambasadom.

„Dođe izjava iz Američke ambasade da Ustavni sud može raditi bez Srba. Dakle, sve je ogoljeno, sve je javno. Ništa se više ne radi u rukavicama. I ja mislim da je zadatak NSRS da pokaže da smo mi svjesni takvih planova i da institucije moraju pokazati svoju stabilnost i raditi u duhu ustava“, rekla je Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH (SNSD).

„Odgovor je – gospodo, dok se vi tako budete ponašali, vaše odluke na važe u RS-u. To je sasvim legalno i legitimno, a njihova odluka nije ni ustavna ni legalna ni legitimna“, naveo je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

Dodaje Višković da je drskost stav Američke ambasade po kojem je RS kriva što nema sudija Srba u Ustavnom sudu BiH, jer je Knežević i dalje sudija Ustavnog suda, te dodao da je po nalogu stranaca održana sjednica Ustavnog suda na kojoj je izmijenjen sporni pravilnik o radu.