BiH

Knjiga “Put do Manjače” i izložba “Tomašica” u povodu Međunarodnog dana mira

21/09/2016

Knjiga ”Put do Manjače” autora Osmana Botonjića predstavljena je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana mira – 21. septembra, u izdanju Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković na predstavljanju knjige u Sarajevu kazao je da patnja ne smije biti zaboravljena, samo iz jednog razloga, da nikada ne bude ponovljena.

– Mi koji smo osjetili silu znamo cijeniti mir, ovo je naš mali doprinos tome – istakao je Mešković.

Dodao je da je sve bezvrijedno ako nema mira, istine, suživota i tolerancije.

Autor knjige je kazao da su u Manjači ugašeni deseci hiljada života, a da knjiga koju je napisao čuva istinu o tome.

Poručio je da istina ne može biti sakrivena, a da istraživanja o zločinima ne mogu biti zabranjena.

Promotor Džemal Najetović je naglasio da je mir univerzalna vrijednost svih ljudi koji trebaju biti odgovorni jedni prema drugima.

Također, mišljenja je da autor ovom knjigom doprinosi očuvanju istine.

– Što je za državu arhiv to su za njen narod knjige. Na ovaj način sjećanja jedne generacije će biti prenesena na mlade – naveo je Najetović.

U povodu Međunarodnog dana mira u Domu Oružanih snaga BiH postavljena je i izložba fotografija ”Tomašica”, autora Muje Begića.

Tomašica je najveća do sada otkrivena primarna grobnica u BiH i šire. Otkrivena je na lokalitetu rudnika Tomašica koji je 20 kilometara udaljen od Prijedora.

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Komentari