Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li biti iznenađenja

Ko će biti premijer KS: Nakon Nihada – Nihad ili…? Spominju se i nova imena ministara

nihad uk
Foto: Fena

Kako će se procesi odvijati naslutiće se 25. oktobra, kada će se pred zastupnicima naći ostavka premijera i odluka o razrješenju vlade

Nakon Nihada-Nihad ili će ipak biti novih iznenađenja kada je upitanju premijerska pozicija u Kantonu Sarajevo, aktuelno je pitanje. Od početka priče špekulisalo se raznim imenima, a sada iz SDA navode i novo ime – Irfan Čengić, aktuelni kandidat za poziciju načelnika Opštine Stari Grad, navodi BHRT.

-Veliko je pitanje hoće li uopšte biti Uk, hoće li on uopšte biti nominovan od ove skupštinske većine jer sve kako se odvijalo može biti vrlo lahko da se pojavi novi premijer, čak u nekim kuolarima vrlo lahko se može pojaviti i Irfan Čengić kao kandidat SDP-a za premijera – kaže Faruk Kapidžić, zastupnik SDA u Skupštini KS.

Ipak, premijer u ostavci je uvjeren da ova pozicija pripada Našoj stranci, te, tvrdi, ostaje u premijerskoj fotelji.

-100 posto u životu ne postoji ni privatno ni poslovno, ali sam sa visokim procentom uvjeren da će načelnik Starog grada za mjesec dana biti Irfan Čengić, kao što sam sa visokim procentom uvjeren da ću biti novi mandatar vlade – kaže Nihad Uk, premijer u ostavci (Naša stranka).

Zašto neki zastupnici spominju ime Irfana Čengića?

-Prva stvar koja mi pada na pamet je da bi SDA rado da se riješi protukandidata iz utrke za načelnika i da, ako će već neko iz Trojke da bude, najbolje je da bude čovjek koji im je protukandidat u ovoj kampanji. Mislim da od toga nema ništa, naizglednije je da će biti to Uk kao i do sada – kaže Albin Zuhrić, zastupnik DF-a u Skupštini KS.

Kako će se procesi odvijati naslutiće se 25. oktobra, kada će se pred zastupnicima naći ostavka premijera i odluka o razrješenju vlade. Za stranku za BiH Uk nije bio lider procesa u kantonu. Kada je u pitanju opcija formiranja nove većine – opozicija s nezavisnim zastupnicima, optimizma nedostaje.

-Mi to nećemo pokušavati sa tim nezavisnim zastupnicima, zato što to ne može biti uspješan model, prije da će se to raspasti samo od sebe u nekoj narednoj fazi – rekao je Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

-To je toliko labavao da bi se to možda i moglo desiti, samo je pitanje koliko SDA hoće da ulazi u neki proces sa nekih 18 ruku – kaže Faruk Kapidžić, zastupnik SDA u Skupštini KS.

Za ministarske pozicije već se spominju nova imena. Adna Mesihović za ministricu visokog obrazovanja i Afan Kalamujić kao ministar finansija ispred Pokreta za nove genercije. Iznenađenje je ime Bojan Bošnjak koji bi mogao preuzeti poziciju ministra komunalne privrede, a dolazi iz Zenice.