Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slijedi nova istraga

Ko će odgovarati za lažnu optužnicu u slučaju Memić?

memic-sud-dragicevic (1)

Advokat Ifet Feraget ističe da bi istragu o ubistvu Dženana Memića također trebalo voditi Tužilaštvo BiH, a nikako Tužilaštvo KS s obzirom na činjenicu da je on protiv devet kantonalnih tužitelja i bivše glavne tužiteljice Dalide Burzić podnio krivične prijave, kao i protiv četiri federalna tužitelja na čelu sa bivšim glavnim federalnim tužiteljem Zdravkom Kneževićem

Oslobađajućom presudom Ljubi i Bekriji Seferoviću “pala” je optužnica Tužilaštva KS o načinu stradanja Dženana Memića u Velikoj Aleji na Ilidži 8. februara 2016. godine, piše Žurnal.

“Nijedan od nalaza nije potvrdio van razumne sumnje da se događaj dogodio onako kako je to opisano u optužnici”, stoji u presudi Vrhovnog suda FBiH od 27. jula ove godine, a kojom su Seferovići oslobođeni optužbe za saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala Dženanovu smrt.

Saobraćajne nesreće nije bilo

Vrhovni sud FBiH je svojom presudom rekao ono što porodica Memić, ali i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget, ponavljaju već duže od pet godina – saobraćajne nesreće nije ni bilo.

Iz Tužilaštva KS do danas se nisu oglasili o presudi Vrhovnog suda FBiH, a na naše pitanje da li će oni biti ti koji će otvoriti novu istragu o načinu stradanja Dženana Memića odgovorili su da još nisu zaprimili pismeni otpravak odluke Vrhovnog suda FBiH.

“Tužilaštvo KS kada zaprimi pismeni otpravak odluke Vrhovnog suda FBiH, pod nadzorom Federalnog tužilaštva FBiH, utvrdit će svoje dalje postupanje u skladu sa zakonom”, kažu u Tužilaštvu KS.

Advokat Feraget smatra da Tužilaštvo KS ni u kojem slučaju ne bi moglo opet voditi ovu istragu, s obzirom na njihovu involviranost, ali i činjenicu da je on protiv devet kantonalnih tužilaca na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

Upravo na osnovu te prijave, kojom je obuhvaćeno 45 osoba, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet i nedavno podiglo optužnicu protiv Zijada Mutapa, njegove kćerke Alise Ramić, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića, te uposlenika Crystal hotela Muamera Ožegovića. Istraga protiv ostalih, među kojima su tužitelji, policajci, ali i ljekari, se nastavlja.

“Najlogičnije bi bilo da Tužilaštvo BiH preuzme istragu ubistva, odnosno nanošenje teške tjelesne povrede Dženanu Memiću, koja se po mom mišljenju može definisati kao ubistvo, jer se radi o strahovito jakom udarcu u predjelu glave. Dakle, namjera onog koji želi da zaplaši ne može se pravdati tako jakim udarcem, a čuli ste vještaka Hamzu Žuju koji je rekao da je moguće da je u pitanju kolac, odnosno neka veća bejbzol palica ili nešto slično, onda je sasvim sigurno da je onaj koji je nanio tako tešku povredu ipak postupao u namjeri da ubije. Ako tome dodamo još i neobavještavanje Hitne pomoći na vrijeme i ćutanje Alise Mutap i tako dalje, mislim da je više nego jasno da se radi o organiziranom kriminalu”, ističe Feraget.

Još jedan od razloga zbog kojeg bi istragu trebalo voditi Tužilaštvo BiH jeste taj što su podnesenom krivičnom prijavom obuhvaćena imena četiri federalna tužitelja, ali i bivšeg glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića.

Informacije koje će šokirati javnost

Kantonalni sud u Sarajevu je Ljubu i Bekriju Seferovića dva puta oslobodio optužbe jer je Vijeće smatralo da nema dovoljno dokaza koji upućuju da se u večer 8. februara 2016. dogodila saobraćajna nesreća u Velikoj Aleji na Ilidži, kao i da povrede na Dženanu Memiću ne odgovaraju onima kada vozilo udari pješaka.

Feraget tvrdi da je još prije pet i po godina rekao da “može suditi bilo koji sud u svijetu, ali da će presuda biti oslobađajuća”.

“Ako sam to ja znao onda su znali i svi ostali”, dodao je advokat porodice Memić. Istovremeno ističe da su tužioci koji su podigli lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću trebali još “danas biti uhapšeni.”

“Otvorio sam im front gdje se može svašta desiti, ali gdje se može i muljati. Postupci traju, pa odlaganja, odgode… Biće ovdje more informacija koje će javnost šokirati, ali ja nisam zadovoljan. Ovo je trebalo ići u glavu, jer tužilac koji zataškava od njega nema ništa, on je do kraja života poslušnik. Zatvor za ova krivična djela je jako dug, Zijadu Mutapu po optužnici koja je potvrđena prijeti kazna od 45 godina, a to nije malo”, navodi Feraget.

Lažno Ljubino priznanje

Osim istrage o Dženanovom ubistvu očekuje se i pokretanje istrage protiv Ljube Seferovića jer je “lažno priznao ono što se, prema presudi, nije ni desilo”.

Ljubo Seferović je u tri navrata priznao saobraćajnu nesreću – 1. juna 2016, 13/14. juna i 24. juna 2016. godine, a njegov iskaz je bio najvažnije uporište Tužilaštva KS.

Međutim, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović nije prihvatilo njegovo priznanje što su obrazložili na oko 200 stranica. Jedan od razloga zbog kojeg Ljubino priznanje nisu prihvatili jeste jer se “ono ne poklapa niti sa jednim od ostalih dokaza”.

“Podigli ste optužnicu za događaj koji se nije desio. Ljubo nijedan trag nema ni da je pijan, ni da je vozio osim kada je rekao “jao, taj kombi proklet bio”. Ovo je gnusno, ne znam kada nam je sve ovo skupa stalo pod kapu i kakvi smo mi to ljudi. Ljubo je očigledno priznao događaj koji se nije desio. Imam njegove iskaze. Njegova supruga Vasvija na kraju je bila iskrena kada je rekla da su njemu gurali pištolj u usta. Krenimo od toga – ko mu je gurao pištolj u usta, a mi znamo ko je. Pa, zašto je to radio?”, navodi Feraget za Žurnal.

Ljubo i Vasvija Seferović su, prema ranijem pisanju medija, davali različite iskaze. Tako je u jednoj izjavi Vasvija rekla da je Ljubo udario kombijem mladića u bijelim hlačama i bijeloj jakni (Dženan je bio u tamnoj jakni i hlačama), u drugoj da je Ljubo izašao iz kombija i metalnom šipkom udario Dženana, a svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjavila da su pored njih (Alise i Dženana) samo prošli kombijem.

Ljubo Seferović je, također, jedne prilike izjavio da “Alisa zna šta se desilo”.

Ko je ubio Dženana?

Porodica Memić i advokat Feraget na ove činjenice, ali i još mnoge druge ukazuju već godinama. Nedavno je na adresu Tužilaštva KS otišao veliki broj mailova s pitanjem “Ko je ubio Dženana”. Dženanova sestra Arijana Memić na posljednjoj sjednici Skupštine KS pitala Tužilaštvo KS koje će korake poduzeti nakon oslobađajuće presude kao i da li će disciplinski odgovarati tužioci koji su zastupali pogrešnu optužnicu.

Pisali smo UDT-u s pitanjem da li će po službenoj dužnosti pokrenuti disciplinske tužbe protiv kantonalnih tužitelja koji su bili uključeni u slučaj Memić, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Porodica i prijatelji su do sada održali 19 protesta u Sarajevu, a novi veliki protesti najavljeni su za septembar.