Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko će “pasti” – Dodik ili Šarović?

dodik i šarovic

Ako je izvjesno da će se nakon lokalnih izbora ponovo zagrliti Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Milorad Dodik, potpuno je neizvjesno kako će se završiti „rat do krvi“ između Dodika i Mirka Šarovića, državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Izetbegović, Dodik, Čović, Ivanić…  doveli su atmosferu u cijeloj državi do usijanja uz podizanje međunacionalnih tenzija računajući da će to osigurati njihovim strankama pobjedu na lokalnim izborima. Kada oni prođu, nastupit će mir i ljubav koji će trajat će godinu dana, a onda će ponovo zaratiti jer će se 2018. održati opći izbori.

Pljušte optužbe

Nekako u sjeni njihovih kavanskih sastajanja i nesastajanja, Milorad Dodik i Mirko Šarović vode rat, kako kažu u Banjaluci, „do istrebljenja“. Dobro upućeni u njihove odnose tvrde da se taj okršaj neće tek tako završiti i da će zasigurno jedan od njih dvojice biti gubitnik „a sve će biti jasno već krajem ove godine“.

Nakon što je Šarović  kavanski dogovor Izetbegovića i Dodika u Istočnom Sarajevu u prošlu nedjelju  ocijenio neprihvatljivim uz konstataciju da je predsjednik RS-a napravio određene ustupke za potpis na Pismo namjere za kredit od MMF-a, na njega je zagrmio Dodik: „Šarović je ucijenjen i prednjači u izdaji Republike Srpske“.

Dodik tvrdi da je Šarović, koji je inače po svim relevantnim ocjenama najbolji državni ministar, prepoznat  kao „velika štetočina po interese RS-a iz svoje udobne sarajevske fotelje“. Podvukao je da je na sastanku s Izetbegovićem imao dozu pritiska „ali tek toliko da sam morao da ispravljam greške i nerad Mirka Šarovića i njegovih pajdaša iz takozvanog Saveza za promjene“.

Provodadžije i brak

Na ovo mu Šarović nije ostao dužan i odmah je uzvratio: „Veće štetočine po RS nema od Dodika i njegove politike“. Kaže da zbog Dodika građani nemaju nikakve perspektive i „RS samo tone u bijedu i međunarodnu izolaciju“.

– Njemu smeta što je na margini političkih dešavanja u BiH, u poziciji je da kleči i moli Izetbegovića i jedva je dočekao susret s njim. Dodik hoće da se vrati u politički život na razini BiH i ne bira načine – kaže Šarović uz naglasak da je pozicija Saveza za promjene „u vlasti na državnoj razini stabilna i apsolutno nas ne dotiču Dodikove namjere“.  Savez za promjene u kojem Šarovićev SDS ima vodeću ulogu, u koaliciji je na državnoj razini sa SDA-om, HDZ-om i SBB-om.

U cijeli sukob Dodika i Šarovića umiješao se Mladen Bosić s pozicije predsjednika SDS-a, ali i predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH šaljući jasne poruke šefovima SDA, HDZ-a i SNSD-a, ali i međunarodnoj zajednici:

– Dogovor Izetbegovića i Dodika nije obavezujući za Savez za promjene. Po srijedi je pokušaj prekompozicije vlasti na državnoj razini. Pojedine provodadžije iz međunarodne zajednice i BiH pokušavaju to da urade. Moguće je da će brak ovaj put uspjeti!