ZDK

Ko im je uzeo 100 KM: Više od 2.500 nezaposlenih “skinuto” sa liste za pomoć

ADI-9872 (1)

Više od 2.500 ljudi “skinuto” je sa spiska nezaposlenih osoba koje su se prijavile za pomoć Federalne vlade u iznosu od 100 KM, a da do danas nisu dobili obrazloženje zbog čega i ko ih je uklonio sa liste. Jedna neformalna grupa građana u Zenici pokušava saznati upravo to, pa su zbog toga organizovali čak pet protesta, ali konkretne informacije nemaju

Federalna vlada je prošle godine donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći od 100 KM za nezaposlene osobe u Federaciji BiH.

Isplata naknade vršena je putem kantonalnih službi za zapošljavanje koje su podatke o broju nezaposlenih dostavile Federalnoj vladi. Pravo na isplatu naknade ostvarilo je 187.245 nezaposlenih osoba, piše Žurnal.

Ali nisu svi koji su se prijavili za pomoć istu i dobili. U Zeničko-dobojskom kantonu broj onih koji su ostali bez 100 KM procjenjuje se na par hiljada. Medina Juhić i Jasmina Osmančević iz Zenice već mjesecima pokušavaju dobiti odgovor koliko osoba nije dobilo 100 KM, te iz kog razloga. Resorna ministarstva, Federalna vlada, Služba za zapošljavanja Ze-do kantona… sve su to institucije kojima su se obraćale sa kolegama kao neformalna grupa građana, ali konkretnog odgovora još uvijek nema:

– Bilo je tu različitih obrazloženja, ali nijedno konkretno i sa dokazom – prvo da je greška u transakcijskim računima kod banaka, zatim da je Federalno ministarstvo za boračka pitanja „skidalo“ neke korisnike sa liste jer su dobijali pomoć po drugom osnovu. U Federalnom zavodu za zapošljavanje su nam rekli da nisu revidirali liste. U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike odgovorili da nije nadležno za provođenje uredbe.

Žurnal se obratio Službi za zapošljavanje Ze-do kantona ali nisu poslali konkretne podatke o broju onih koji pomoć nisu ostvarili:

– Kada je u pitanju broj osoba koji nisu primile naknadu, u ovom trenutku nije moguće sa sigurnošću i preciznošću odrediti tačan broj navedenih osoba obzirom da se ne može unaprijed tvrditi da bi navedene osobe ispunjavale pravo na jednokratnu naknadu.

U Službi kažu da je do ove situacije došlo zbog tehničkih problema u jedinstvenom informacionom sistemu te da je spisak nezaposlenih osoba imao manjkavosti jer se određeni broj osoba koje su predale transakcijske račune nije nalazio na navedenom spisku a bile su nezaposlene osobe na dan 31.8.2022.godine:

– Kao još jedan razlog, posebno napominjemo da zbog kratkih rokova navedene probleme nismo bili u mogućnosti ispraviti u propisanim rokovima koji su zadani Uredbom. U cilju rješavanja navedenog problema imajući u vidu rokove koji su propisani Uredbom a vezano za realizaciju navedene pomoći, ova Služba je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Uredbe kako bi se odgovarajućim izmjenama stvorila mogućnost za isplatu navedenih sredstava svim osobama za koje se utvrdi da imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

Nakon velikog broja osoba koje su im se javile, kao i informacija koje su dobile iz drugih izvora, Medina i Jasmina procjenjuju da broj osoba koje nisu primile naknadu između 2.500 i 2.800. Posebno je apsurdna situacija što jedan broj njih nije imao račune o bankama, uglavnom stanovnici okolnih sela. Kako bi dobili 100 KM, često su putovali u najbliži grad, otvarali transakcijski račun u banci i tako na kraju potrošili novac a ostali bez naknade.

Nekoliko puta bile su na sastanku kod direktora Službe Ante Pešića (HDZ):

– Rekao nam je da broj onih koji nisu dobili pomoć nije bitan, da mu nije jasno zašto nas to zanima. Imputirao nam je i da su naši protesti, kojih je ukupno bilo pet, politički motivisani i da želimo da ga smijenimo. Ovdje se više ne radi o 100 KM već o srozavanju ljudskog dostojanstva.

Na svim protestima koje su organizovale morali su ispuniti stroge zahtjeve policije. Dobijale bi, pričaju, dugačku listu obaveza koje moraju ispuniti ako žele okupljanja:
– Budu i “marice” i dosta policije, a nikada nijednog incidenta.

Od strane Vlade Federacije BiH na ime isplate jednokratne novčane naknade JU Služba za zapošljavanje ZDK proslijeđeno je ukupno 3.331.400 KM. Služba je od te sume Vladi vratila 22.300 KM, kažu za Žurnal.

– Nakon popunjenog zahtjeva za informaciju zbog neisplaćene naknade od 100 KM, pitala sam službenicu ko će mi odgovoriti na ovaj zahtjev – samo je slegnula ramenima. Na moje pitanje o čemu se radi niko ništa nije znao, rekli su mi – mi smo samo ovdje da uputimo predmet dalje na obradu. Razočarana u cijeli sistem evidentno pokušaja manipulacije tim novcem , slala sam dopise svim institucijama koje sam mogla povezati u realizaciji ove uredbe… nikakvih odgovora, nikakvih rješenja, nigdje novca, i tu se nadaju da će biti kraj – napisala je jedna Zeničanka koja se prijavila ali nije dobila pomoć.

Pravo na isplatu naknade ostvarilo je 187.245 nezaposlenih osoba. Najviše iz Tuzlanskog kantona (43.405), Kantona Sarajevo (38.432), Zeničko-dobojskog (33.314), Hercegovačko-neretvanskog (21.734), Srednjobosanskog kantona (18.430), Unsko-sanskog (16.800), a zatim Zapadno-hercegovačkom kantonu (6.696) Kantonu 10 (4.070), Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (2.190), te u Posavskom 2.176 osoba.