Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat pisao ministru

Ko iz kabineta Elmedina Konakovića prijeti otkazima uposlenicima?

konaković
Foto: Amer Kajmović/FENA

Iznijeli niz problema: „Sramotna je i odluka koja se odnosi na preminulog kolegu Pindžu“. Neki uposlenici zakinuti za koeficijente, a neki za otpremine

Predsjednik Sindikata Ministarstva vanjskih poslova BiH Miroslav Vujičić uputio je ispred sindikata zvanično pismo ministru Elmedinu Konakovića, zatim zamjeniku Josipu Brkiću, te sekretaru ovog ministarstva u kojem ih upozoravaju na niz problemi s kojima se suočavaju sindikati odnosno uposleni.

U potpisanom i ovjerenom pismu do kojeg je došao Fokus, između ostalog se navodi da su ih pojedini uposlenici informisali da još uvijek nisu dobili rješenja o novom koeficijentu odnosno prelasku u viši platni razred, (od 1.1.2024.) a nakon što su dvije godine za redom od svojih pretpostavljenih ocjenjeni kao ,naročito uspješni” i time stekli uvjete za to.

-Upozoravamo vas da je prema zakonskim odredbama rukovodilac institucije obavezan da postupi po Metodologiji te da za utvrđene koeficijente izda rješenje o napredovanju u platnom razredu ukoliko službenik ostvaruje navedeno pravo – stoji u pismo Sindikata.

Također, u pismu Vujičić navodi i sljedeće:

-Dobili smo informacije da je od strane nekih pojedinaca iz kabineta nekim našim kolegama prijećeno otkazom što očito pokazuje totalno nepoznavanje materije koja se zove Zakon o radu i prava zaposlenih u institucijama BiH koji kaže da o tome odlučuje disciplinska komisija a ne pojedinac iz kabineta i sam ministar, a da se o tome ponešto pita i sindikat.

pismo sindikata konakovicu 2
Faksimil pisma Sindikata ministru Konakoviću

Nadalje, Vujičić navodi i da ih je bez riječi ostavila informacija o tome da se promijenila praksa koja, kaže, postoji od postojanja Ministarstva.

-To je prije svega ljudski običaj u kojem kada neko umre od naših kolega i njihovih najbližih porodica se to objavi u javnim glasilima. To je zaista sramotna odluka koja je nažalost primijenjena i na čovjeku kojeg ste vi doveli, kolegi Pindži koji je iznenadno preminuo. Takve stvari zaista ne potpadaju u one koji se kunu evropskim vrijednostima niti iza sebe imaju trunku prije svega ljudskosti. Ovdje ne rade roboti nego ljudi sa svim svojim vrlinama, manama i emocijama – naveo je Vujičić.

Sindikat je, kaže, razmatrao i problem isplata otpremnine u slučaju odlaska u invalidsku penziju gdje je, kako je naveo, nekima isplaćena otpremnina a nekima nije.

-Smatramo da svima treba biti isplaćena otpremnina kao i što vrlo jasno kaže ,,Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prova na otpremninu prilikom odlaska u penziju u lstitucijiama Bosne i Hercegovine”, koja je još uvijek na snazi. Također, član 46 Zakona o platama i naknadama u lnstitucijama BiH vrlo jasno kaže ,,Zaposleni u institucijama BiH ima provo na otpremninu prilikom odlaska u penzijiu u visini svojih šest ostvarenih neto plata, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, oko je to za njega povoljnije” – navodi se u pismu Vujičića.