Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Pokrenuta istraga: Ko je i kako pripremao teren za nezakonitu prodaju FDS-a?

26/09/2016

Prodajom Fabrike duhana Sarajevo (FDS) fantomskoj firmi iz Beča sa dva uposlenika, pored ostalog, Vlada SDA-SBB i HDZ prodala je i preostalo vlasništvo FDS-a vrijedno 100 miliona KM.

Vlasnik svega postao je Alexander Walter, direktor u više od 36 firmi i osoba koja se dovodi u vezu sa pranjem novca teškim nekoliko milijardi KM, što je već predmet istražnjih radnji širom EU, piše novinska agencija Patria.

No, i Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u okviru kojeg istražuju navode iz prijava kako su vršene pripreme za stvaranje uvjeta za kontrolu cijena dionica FDS na Sarajevskoj berzi (SASE).

– Tužilaštvo KS formiralo je predmet i provjeravaju se navodi – kazala je za Patriju Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Kako saznaje Patria sve je počelo u sklopu akcije ovladavanja investicijskim fondovima od organizirane skupine tzv. investitora!

Meta su bili fondovi koji u portfoliju imaju dionice FDS, a koji nisu pod kontrolom Aleksandra Hrkača! ZIF Naprijed je već odavno bio pod kontrolom porodice Selimović pa je akcija krenula od ZIF MI Group.

Tako su u januaru 2015. godine Fabrika duhana Sarajevo i izvjesni Hasen Mašović iz Zagreba kupili Društvo koje je upravljalo fondom MI Group, DUF Market investment group u omjeru 50:50.

U Nadzorni odbor tog DUF-a imenovani su direktor FDS Edin Mulaosmanović, za predsjednika i još jedan novi član, Isan Selimović. Za direktora je postavljen ranija dugogodišnja direktorica DUF invest-a Ljiljana Pašić.

– Na taj način stvoreni su preduslovi za rasprodaju portfolija ZIF Mi Group, radi izvlačenja novca za potrebe ove družine! Likvidne dionice fonda su prodavane a za dobijeni novac kupovane su najčešće bezvrijedne dionice u vlasništvu Selimovića! Tako su oni dolazili do potrebne gotovine, koja je, između ostalog, korištena kasnije i za kupovinu dionica FDS po fiksnoj cijeni, naravno uz doplatu iz keša nepoznatog porijekla. Za kupovinu dionica trebalo je naći i prodavca – otkriva naš izvor.

Prvi veći prodavac je baš ZIF MI Group. Tako novoustrojeni NO i direktor DUF-a izdaju nalog 10. februara 2016. godine za prodaju 26.665 dionica FDS iz portfolija MI – group po cijeni od 50.04 KM, mada je 29. januara 600 dionica promijenilo vlasnika po cijeni od 51.01 KM.

– Šteta za fond ukupno više od 900.000 KM, a ista tolika zarada za novog vlasnika, družinu iz NO DUF MI Group invest, koja je izdala nalog za prodaju dionica u vlasništvu dioničara fonda, svojoj firmi koja se krije iza skrbništva jedne banke! To je bilo prvih više od 2% dionica FDS prikupljeni manipulacijom tržištem kapitala i kupovinom na osnovu povlaštenih informacija – navodi dalje naš izvor.

Onda su uslijedile brojne transakcije po istoj ovoj cijeni naravno uz doplatu u brokerskoj kući. Uslov je bio kako navodi naš izvor, a što je i predmet istrage, da bi dobio još najmanje 10 KM ispod stola moraš se obavezati da nećeš više kupovati dionice FDS.

– Sljedeća veća transakcija 22.027 dionica po 52,03 KM obavljena je 30. juna. Bivši vlasnik tih dionica, Sead Babić, prije neki dan je saznao da je izgubio 639.000 KM zato što je prodao po toj cijeni, a ne po onoj po kojoj će prodati svi mali dioničari na tenderu kojeg kupac Vladinog paketa mora raspisati!

Naravno, samo naivni mogu vjerovati da se bivši vlasnik osigurao dodatnom isplatom novca nacrno. Oni koji ga poznaju kažu da je te dionice plaćao po 70 KM, a sigurno nije bio ni u kakvoj nuždi. Cijene 50,01, 50,03, 50,04 ukazuju da su transakcije bile dogovorene i da je ova druga decimala upotrijebljena da se preskoči neki kupac koji je naivno vjerovao da i on može nešto kupiti po tim cijenama – dodaje naš izvor.

I tako je ista družina na Brokerskoj kući AW Broker kroz više od 200 transakcija kroz šest mjeseci skupila oko 200.000 dionica. Neki od onih koji su im prodali i uzeli razliku u kešu ponovo su kupovali po nešto višoj cijeni od zvanične prodajne i ponovo im prodavali.

– Dobra strana berze je što su sve transakcije trajno zabilježene. Oni koji će možda ovo istraživati kao manipulaciju tržištem ili kao kupovinu na osnovu povlaštenih informacija, ili kao pranje novca, ili kao zloupotrebu položaja zbog sticanja materijalne koristi sebi ili drugima u slučajevima kada su prodavane dionice recimo fondova imaju sve dokumentovano – podsjeća naš izvor.

Ista brokerska kuća prodavala dionice tri društva

Interesantno je i to da je Vlada Fadila Novalića prodaju dionica sva tri društva koje ona prodaje, među njima i FDS, povjerila istoj brokerskoj kući!

– Ovo je slučajno taman toliko koliko je slučajno da se kroz šest mjeseci kupi više od dvije stotine hiljada dionica od oko 200 prodavaca po fiksnoj cijeni za čak 40 % nižoj od one po kojoj je Vlada prodala svoj paket dionica – dodaje naš izvor.

Komentari