Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luigi Soreca

Ko je Italijan s bogatom diplomatskom karijerom koji dolazi u BiH

Foto: Pixsell/Društvene mreže

Sattler ovu funkciju napušta 31. augusta, a on sam nominovan je za poziciju šefa Delegacije EU u Crnoj Gori

Evropska služba za vanjske poslove objavila je zvanične nominacije za šefove delegacija EU, a jedna od njih se odnosi na nasljednika Johanna Sattlera, aktuelnog šefa Delegacije EU u BiH.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell za njegovog nasljednika predložio je Italijana Luigija Sorecu, koji je aktuelni specijalni predstavnik Evropske službe za vanjske poslove za pitanja migracija.

Doticaj s BiH

Sattler ovu funkciju napušta 31. augusta, a on sam nominovan je za poziciju šefa Delegacije EU u Crnoj Gori.

Prema proceduri, šefove delegacije EU u konačnici imenuje predsjednik Evropskog vijeća nakon preporuke visokog predstavnika za vanjsku politiku koji je i potpredsjednik Evropske komisije.

Šefovi delegacija EU su ili službenici institucija EU kao što je EEAS ili su izabrani iz diplomatske službe 27 država članica EU. Soreca je, prije navedene funkcije u EEAS-u bio šef Delegacije EU u Albaniji gdje je, prema općem mišljenju, dobro obavljao svoj posao.

U toku svoje karijere u institucijama EU Soreca je imao doticaja s BiH. Naime, za vrijeme intezivnih razgovora o implementaciji bezviznog režima za građane BiH 2011. godine Soreca je bio šef odsjeka za vanjske poslove u Generalnom direktoratu za proširenje EU odnosno na čelu delegacije Evropske komisije koja je tada obavljala niz razgovora sa delegacijom BiH.

Prije pozicije šefa Delegacije EU u Albaniji koju je obavljao od 2018. do 2022. godine Soreca je bio direktor odjela za unutrašnje poslove i sigurnost u EU (DG HOME), čije nadležnosti su borba protiv terorizma i radikalizacije, organizovanog kriminala, trgovine droge, korupcije i sajber kriminala. Bio je zadužen za podršku EU za saradnju u provođenju zakona na evropskom i međunarodnom nivou, te član Upravnog odbora EUROPOL-a, CEPOL-a (obuka policije) i EMCCDA (Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama).

Terorizam i migracije

U sazivu Evropske komsije Jean – Claude Junckera je koordinirao aktivnosti oko pripreme, usvajanja i implementacije Evropske agende o sigurnosti u aprilu 2015. Tokom terorističkih događaja koji su se na tlu Evrope odigrali u period 2015-2017 u EU, sa ove pozicije, koordinirao je politiku EU kao odgovor na napade u smislu novih zakonodavnih i političkih inicijativa, uključujući pripremu i usvajanje Direktiva o terorizmu, vatrenom oružju i pranju novca, Akcionog plana za vatreno oružje i eksplozive i stvaranje EU centra za borbu protiv terorizma pri EUROPOL-u.

U oblasti trgovine drogom bio je odgovoran i za Akcioni plan EU o trgovini drogom za 2017-2020. Od 2006. do 2013. koordinirao je pokretanje i implementaciju Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama Zapadnog Balkana.

Luigi Soreca se pridružio Evropskoj komisiji 2001. godine. Pravnik je po struci, a karijeru je započeo u bankarskom sektoru u Italiji, nakon čega se pridružio Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije 1992. godine.