Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je kriv kada vozilo udari drugo nepropisno parkirano vozilo

mup-ks-saobracajna

Saobraćaj u Sarajevu često je noćna mora za vozače zbog velikih gužvi, nesavjesnih pojedinaca i drugih faktora na cestama, a u proteklom periodu i saobraćajna policija je imala pune ruke posla na ulicama glavnog grada.

O pojedinim nedoumicama koje vozači često imaju te o aktivnostima saobraćajne policije razgovarali smo sa Elvedinom Muratspahićem, zamjenikom komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

Muratspahić je za Fokus.ba odgovorio na česta pitanja vozača te uputio apel svim učesnicima u saobraćaju povodom predstojećeg zimskog perioda i drugačijih uslova na cestama.

Da li je dozvoljeno proći kroz žuto svjetlo ukoliko na semaforu postoji treptuće zeleno svjetlo?

elvedin-muratspahic

Elvedin Muratspahić, zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS

Zakon kaže da postoji zabrana za prolazak kroz žuto svjetlo osim za vozila koja su se u trenutku kada se žuto svjetlo pojavi nalaze na tolikoj udaljenosti od svjetlosnog znaka da se ne mogu na bezbjedan način zaustaviti. Dakle, to je iz razloga da ne bi došlo do udesa sa vozilom koje se kreće iza vozila koje prolazi neposredno ispod semafora. Za sva ostala vozila zabranjen je prolaz.

Smiju li delegacije i vozila sa upaljenim rotacijama prolaziti kroz crveno svjetlo na semaforu?

Apsolutno ne smiju, jer tako čine prekršaj i mogu ugroziti druge učesnike u saobraćaju.

Pravila saobraćaja kažu da je prolaz kroz crveno svjetlo zabranjen svim vozačima, osim u slučajevima kada se policijski službenici nalaze unutar raskrsnice i regulišu saobraćaj na cesti. Tada su svi ostali svjetlosni znakovi van snage.

Ko je kriv u slučaju kada vozilo udari drugo vozilo koje je nepropisno parkirano i na koji način se regulišu takve saobraćajne nesreće?

U ovim situacijama odgovornost imaju i jedan i drugi vozač. Prvi zato što je prepreka na putu postojala, a nije gledao i uočio, te na vrijeme reagovao. Drugi zato što je nepropisno parkirao vozilo. Posljedice će snositi obojica, jer su počinili prekršaj.

Poruka vozačima…

Pozivamo sve vozače da poštuju saobraćajna pravila, da posebnu pažnju obrate pješacima kao najugroženijoj kategoriji učesnika u saobraćaju i da vode računa o brzini kretanja. Pogotovo u ovim mjesecim treba voditi računa i o tehničkoj ispravnosti vozila i pripremiti zimske gume.

Prvak BiH u brdskim trkama za Fokus TV o pripremama automobila za zimu