Izvještaj Evropske komisije

Ko je krivac za blokadu institucija u BiH

predsjednistvo bih_eu_

Nakon što je Evropska komisija ocijenila da BiH nije napredovala gotovo ni u jednoj oblasti evrointegracionog puta, DW je pitao članove Predsjedništva ko je krivac za ponovo najgori izveštaj u regionu

Tri dana nakon što je Evropska komisija predstavila izveštaj koji ukazuje da BiH u posljednjih godinu dana nije napravila nikakav pomak u oblasti prvosuđa, sloboda, bezbjednosti, reforme javne administracije, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i kriminala, članovi Predsjedništva BiH u Briselu razgovarali su sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Nakon sastanka, predsjedavajući Predsjedništvom BiH Šefik Džaferović ocjenjuje da ”ako se u BiH bude radilo tempom pokazanim u posljednjih nekoliko mjeseci, zemlja može da dobije kandidatski status na ljeto sljedeće godine”, piše Deutsche Welle.

”Ovu priliku nikako ne bi smjeli da ne iskoristimo”, kaže Džaferović.

Izvještaj Evropske komisije, koji ocjenjuje rad u BiH u prethodnih godinu dana, daje jednu drugačiju sliku i priliku. Dokument navodi da BiH nije postigla napredak u fundamentalnoj oblasti pravosuđa, a kao prepreke u reformi pravosuđa navode se uticaji političkih aktera i uticaj unutar pravosudnih organa.

”Loše funkcionisanje pravosudnog sistema nastavilo je da podriva prava građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u izvještaju Komsijie.

Dodaje se da je tokom većeg dijela izvještajnog perioda Parlamentarna skupština BiH bila ”blokirana iz političkih razloga”, što je rezultiralo zaostatkom u donošenju zakona kao i da je Vlada Federacije BiH, jednog od dva entiteta, i dalje u tehničkom mandatu.

Reforma javne uprave u BiH je, kako je ocijenjeno, ”tek u početnoj fazi”, što BiH svrstava čak iza Kosova, koje ima ”neki stepen” razvoja javne administracije. Nije postignut napredak u poboljšanju Izbornog zakona u skladu sa evropskim standardima, a nema napretka ni u borbi protiv korupcije i kriminala, što je u takvoj mjeri još jedino slučaj u Turskoj.

Nije postignut ni napredak u garantovanju slobode izražavanja medija i zaštiti novinara, niti u pogledu slobode okupljanja, što je posebno slučaj u RS. Što se tiče ekonomskih kriterija, Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak, prema ocjeni Komisije, ali se dodaje da je kvalitet ekonomskog upravljanja trpio zbog kašnjenja u formiranju vlade i nedovoljne saradnje na entitetskom i državnom nivou. Ukupni kvalitet obrazovanja u BiH je ocijenjen kao ”i dalje nizak,” dok mjere za poboljšanje transportne i energetske infrastrukture ostaju nedovoljne.

Džaferović: Uludo potrošenih godinu dana

DW je presjedavajućeg tročlanim Predsjedništvom Šefika Džaferovića pitao na čemu zasniva optimizam u pogledu napretka BiH do kandidatskog statusa u narednih par mjeseci, ako se imaju u vidu godine blokade i stagancije zemlje na putu ka EU.

”Izvještaj Evropske komisije se odnosi na posljednjih 16 mjeseci od kojih smo 11 ili 12 mjeseci imali potpuno nepotrebnu blokadu institucija. To je uludo potrošeno vrijeme i nadam se da više nikada nećemo doći u takvu situaciju”, kaže Džaferović.

On ocjenjuje da su neke stvari urađene u posljednjih 5 mjeseci, što je primjećeno i u izvještaju Komisije.

”Ako tako budemo radili i u narednim mjesecima, realno je da ćemo se prikazati kao kredibilni partner koji istinski radi na realizaciji svih 14 prioriteta i da ćemo dobiti kandidatski status na ljeto sljedeće godine”, navodi Džaferović.

Na pitanje DW ko je bio krivac za instuitucionalnu blokadu u BiH, od koje očigledno kreću svi problemi u sporovođenju reformi u zemlji, Šefik Džaferović kaže da on ne želi da otvara pitanje problema unutar BiH tokom posjete Briselu, već da radi na tome da se u blokadu više nikada ne dođe.

Dodik: Za sve što ne valja ja sam kriv

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da Evropska komisija ima niz očekivanja, među kojima i mnogo teških ili ”gotovo nemogućih stvari” kao što je promjena Ustava države.

”Zadiranje u osnove političkog sistema i ustavnog uređenja je nešto što teško da će moći da riješi ova greneracija ljudi”, kaže Dodik.

Milorad Dodik se kritički osvrnuo prema Briselu navodeći da ukoliko EU i njeni predstavnici budu kruti u zahtjevima prema BiH, posebno kada je riječ o pravosuđu, sav optimizam u napredak zemlje može biti zauvijek izgubljen.

”Pravosuđe su kreirali stranici i oni su najkrivlji za to. Ne mogu oni očekivati da ćemo mi njihove brljotine da popravljamo tako što ćemo neki zakon promijeniti u jednom članu. To nije moguće”, ocijenio je Dodik.

Na pitanje DW da li pored ”krivaca sa strane”, ima ”krivaca i iznutra” kada je riječ o negativnom izvještaju Evropske komisije o gotovo svim oblastima u zemlji, Miorad Dodik kaže da EU unosi ”idealizam koji je nemoguće shvatiti u BiH” i dodaje:

”U BiH ima krivaca naravno, Evo, ja. Za sve što tamo nevalja ja sam kriv”, zaključio je Dodik svoje izlaganje u Briselu.

Komšić: Zaglavili smo za ovim političkim konceptom

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, insistira da su sve ”postojeće političke i ljudske razlike” ostavljene po strani u razgovoru sa EU zvaničnicima.

”Nije ovo mjesto gdje ćemo se mi žaliti jedni na druge i opanjakvati pogotovo one koji nisu prisutni”, kaže Komšić.

Prema njegovim riječima cilj BiH je da dostigne tempo regina u evrointegracijama. On dodaje da su svjesni i u EU i u BiH da među stavarima koje BiH treba da ispuni na realizaciji 14 prioriteta ima onih koje je jako teško uraditi u kratkom roku.

”Da je to bilo moguće, BiH bi već bila članica ili na samim vratima EU”, smatra Komišć.

Očekuje da će EU da ”pogura” BiH na putu evrointegracija, ali da je najveći dio posla na samoj BiH. Komšić najveći problem u BiH vidi u sudaru političkih koncepta.

”Za neke stvari će trebati dosta vremena pa i drugačije političke okolnosti u BiH. Koncept za koji ja mislim da je pogrešan ipak dobija većinu u BiH u odnosu na ono što ja zagovaram kao koncept uređenja BiH. Mogu se žaliti na to ili uraditi nešto kako bi se svijest promijenila, a ljudima objasnili da smo zaglavili sa ovom konceptom”, objašnjava Komšić.

Upitan za sopstvenu odgovornost kada je riječ o nedostku napretka BiH, Željko Komšič kaže:

”Ja mogu pretpostaviti svoj dio odgovornosti – ako je to zato što volim svoju zemlju i što sam spreman  da se žrtvujem za nju i radim za svakoga pa i onoga ko me ne voli.  Možda to nije dobro u današnjem životu i političkom svijetu, ali za mene je kasno da se mijenjam u ovim godinama”.

O greškama koje su uslovile izostanak napretka BiH, kaže da će govoriti kada se vrati u BiH jer misli da nije pristojno niti dobro o tome razgovarati u Briselu.