Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA i NES

Ko je pobijedio u USK: Dvije stranke osvojile ubjedljivo najviše glasova

usk

Narodni evropski savez (NES) je odmah iza SDA po broju osvojenih glasova, dok je aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić kao nosilac liste za Skupštinu USK-a osvojio uvjerljivo najviše glasova gledajući pojedinačno

Stranka demokratske akcije (SDA) nakon obrađenih 74 posto biračkih mjesta u Unsko-sanskom kantonu (USK) ima najveći broj glasova građana za sve nivoe vlasti. Trenutna situacija i brojke (15.805 glasova) im garantuju devet zastupničkih mandata u narednom sazivu kantonalne skupštine.

-Mogu bez ustezanja reći da će Stranka demokratske akcije biti pobjednik Općih izbora 2022. godine kada je u pitanju USK. To se ne odnosi samo na broj glasova za kantonalni, nego i federalni, odnosno državni nivo vlasti. Rezultati su u potpunosti u skladu sa našim ciljevima i očekivanjima – kazao je Jasmin Musić iz Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona.

Narodni evropski savez (NES) je odmah iza SDA po broju osvojenih glasova, dok je aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić kao nosilac liste za Skupštinu USK-a osvojio uvjerljivo najviše glasova gledajući pojedinačno. Za njega je glasalo više od 10.000 ljudi. Sadašnjih 15.578 prikupljenih stranačkih glasova, ovoj stranci osigurava osam zastupničkih mandata u kantonalnoj skupštini.

-Većinu naših ciljeva smo uspjeli ispuniti, tako da smo prilično zadovoljni rezultatima. Još uvijek je rano govoriti o eventualnom formiranju vlasti u našem kantonu, odnosno potencijalnim koaliranjima, međutim mislim da je narod jasno rekao koga želi za premijera – kazao je još uvijek aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić (NES).

Izborni prag u Unsko-sanskom kantonu prešlo je ukupno devet političkih stranaka, pa bi tako u novom kantonalnom skupštinskom sazivu trebali participirati i Socijaldemokratska partija (SDP) sa četiri mandata, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) tri, Demokratska fronta (DF) dva, te Narod i pravda (NiP), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka sa po jednim zastupničkim mandatom.

Trenutno se sa sigurnošću može konstatovati jedino kako dvije stranke s najvećim brojem glasova (SDA i NES), kako navode, neće koalirati, odnosno zajednički formirati vlast. Svaka će to pokušati ostvariti s drugim koalicionim partnerima, što vodi do kompleksne postizborne matematike, karakteristične za ovaj dio BiH.