Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavrni, odvrni

Ko koči donošenje državnog zakona o gasu? (VIDEO)

toplane gas

Mogućnost prekida opskrbe gasom nanovo je aktualizirala potrebu donošenja državnog zakona kao i pitanje ko su kočničari procesa

Potpisivanjem Ugovora o transportu gasa prema Federaciji Bosne i Hercegovine, deblokiran je gasovod prema Sarajevu, a uredno snadbijevanje nastavljeno. No, do ovog problema došlo je dijelom i zbog neusvajanja državnog zakona o gasu, na koji se već godinama čeka.

Zakon bi, u najkraćem, ojačao ulogu državnog regulatora gasa, no pitanje nadležnosti u bh. političkom diskursu, predmet je stalnih trakavica, čak i kada je poznato da bi donošenje zakona moglo pokrenuti investicije u milionima eura, javlja BHRT.

Mogućnost prekida opskrbe gasom nanovo je aktualizirala potrebu donošenja državnog zakona kao i pitanje ko su kočničari procesa. U federalnom resornom ministarstvu tvrde da su entiteti dali ”zeleno svjetlo” te bi zakon trebao da ide u proceduru, ali je zastoj, smatraju, na Vijeću ministara i nadležnom ministarstvu sa Mirkom Šarovićem na čelu.

S druge strane, ministar Šarović iznosi stav da se još čeka na pozitivno mišljenje iz Federacije BiH. Kad je riječ o Vladi Republike Srpske, saglasnost je data na prednacrt državnog regulatora prirodnog gasa.

– Ministarstvo je na vrijeme, još u 2017. godini uputilo ovaj zakon tu verziju koju smo usaglasili na mišljenje i Republici Srpskoj i Federaciji. Republika Srpska je pozitivno mišljenje dostavila u julu mjesecu 2019, a posljednje mišljenje Federacije je iz 2017. i ono je negativno, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Ministarstvo je na vrijeme, još u 2017. godini uputilo ovaj zakon tu verziju koju smo usaglasili na mišljenje i Republici Srpskoj i Federaciji. Republika Srpska je pozitivno mišljenje dostavila u julu mjesecu 2019, a posljednje mišljenje Federacije je iz 2017. i ono je negativno, kaže Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Milenko Todorović, pomoćnik ministra energetike RS-a, kaže da će se Zakon usaglasiti u narednom periodu.

– RS ima zakon o gasu tako da se radi o Zakonu o gasu koji je usaglašen sa trećim energetskim paketom u većinskom dijelu, u dijelu koji se tiče sa državnim regulatorom, to će se usaglasiti u budućem periodu, kaže Todorović.

Bosna i Hercegovina je posljednja članica Energetske zajednice koja još nije preuzela obaveze po planu trećeg energetskog paketa.

– Zakon na nivou BiH je važan iz više aspekata, prvo potrošači gasa u Federaciji BiH nemaju nikakve zaštite zakonske, nemaju nikakve mogućnosti konkurencije i na neki način su deprivilegirani u donosu na potrošače gasa u bilo kojoj drugoj članici Energetske zajednice ili EU, tvrdi Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Do usvajanja zakona, prema viđenju nekih od stručnjaka, nije došlo jer su uvijek postojale određene blokade i pored medijacije koju je Energetska zajednica intenzivno provodila. Zbog kršenja obaveza Bosna i Hercegovina bila je sankcionirana.

– Zakon mora biti u skladu sa trećim energetskim paketom, koji podrazumijeva da transport gasa kao monopolska djelatnost bude uređen zakonom i bude kontrolisan od strane regulatora, isto kao što je to za prenos električne energije u BiH i u čitavom regionu koji pokriva energetska zajednica, kaže Mirza Kušljugić, stručnjak iz oblasti energetike.

U Energetskoj zajednici, također, smatraju važnim dogovaranje tarife za transport gasa od Drine prema Sarajevu. Posljednja kriza je, kažu, jedna od onih do kojih dolazi ako to nije zakonski sređeno.

– Jasno je da nas Energetska zajednica već odavno kažnjava, da nemamo pristupa raznim fondovima, grantovima koje daje Evropska unija i kud ćemo veću kaznu za BiH nego kad besplatna grant sredstva ne možemo da dobijemo, kaže Amer Jerlagić.