Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SKRIVANJE MILIONSKOG KRIMINALA

Ko revizorima zabranjuje ulazak u javna preduzeća?

Dzevad Nekic 1

Ako ostale institucije tolerišu nezakonitosti, neprevođenje preporuka ili omogućavaju postupanja koja nisu u skladu sa zakonom i ignorišu zaključke parlamentarne komisije i parlamenta, onda utvrđene nepravilnosti iz revizije ostaju nesankcionisane, navode iz Ureda za reviziju FBiH

Razloge što im se onemogućava rad, zabranjuje ulaz u prostorije javnih preduzeća te ignorisanje nezakonitosti koje utvrde u radu javnih preduzeća, revizori Ureda za reviziju FBiH vide u činjenici da rade svoj posao neovisno.

„Možda jeste malo ironično, ali vjerovatno nam je greška „što zabijamo nos“ tamo gdje nam je mjesto ali gdje možda po njima ne bi trebali“, kažu za Žurnal iz Ureda za reviziju institucija FBiH nakon sve učestalijih institucionalnih onemogućavanja rada ove institucije.

Podsjećaju da je ranije parlamentarna komisija za reviziju onemogućavanje rada revizorima, od strane javnih preduzeća, okarakterisala kao „rušenje pravnog sistema i poretka, nepoštovanje procedura i zakonskih propisa“ te da i izostanak adekvatne reakcije od nadležnih institucija šalje određenu poruku.

„Ključnu odgovornost da se obezbijede uslovi za obavljanje revizija ima izvršna vlast, odnosno resorna ministarstva. Kada ona pokažu respekt prema Uredu za reviziju onda šalju pozitivnu poruku da je i njima cilj da institucije u javnom sektoru i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu rade u skladu sa zakonom“, navode iz Ureda.

Na pitanje Žurnala šta je razlog što je izostala adekvatna reakcija od strane Vlade FBiH, Parlamenta i nadležnih tužilaštava, na onemogućavanje rada Ureda u nekoliko javnih preduzeća iz glavni federalni revizor Dževad Nekić navodi da razloge „pasivnog odnosa drugih institucija ne bih komentarisao“.

„Ured za reviziju kontinuirano obavlja svoj posao, međutim ako ostale institucije tolerišu nezakonitosti, neprevođenje preporuka, ili omogućavaju postupanja koja nisu u skladu sa zakonom i ignorišu zaključke parlamentarne komisije i parlamenta, onda utvrđene nepravilnosti ostaju ne sankcionisane“, navode iz Ureda.

U nedavno objavljenoj publikaciji Ureda za reviziju institucija FBiH „Izvještaji finansijske revizije za koje su tužilaštva donijela odluke o neprovođenju istrage 2016–2022.“ Kantonalna Tužilaštva su utvrđena kršenja zakona uglavnom karakterisala tek prekršajem.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije smatralo krivičnim djelom činjenicu da JKP GRAS nije izmirilo 93.320.076 KM poreza, doprinosa i posebnih naknada na isplaćene plaće iz perioda od 2008. do 2016. godine. Krivično djelo nije ni činjenica da nisu primjenjivali Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke raljenih trolejbusa, nabavku rezervnih dijelova, plina, usluga reklame i sponzorstva u vrijednosti oko 900 hiljada KM. Bez obzira na sve navedeno Tužilaštvo KS donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage.

Fond za zaštitu okoliša FBiH prilikom raspodjele više od 6,3 miliona maraka tekućih transfera u 2016. godini nije poštovao odredbe Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Pravilnika o mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjelu sredstava Fonda. Osvojeni broj bodova, prema rang-listi projekata koju je sačinila Stručna komisija, nije bio odlučujući kod dodjele sredstava, što je imalo uticaja na transparentnost dodjele sredstava krajnjim korisnicima.

Fond nije podnio nadležnim sudovima prijedloge za prinudno izvršenje po izdatim rješenjima za naplatu naknade za upravljanje otpadom od električnih i elektronskih proizvoda od KIM TEC d.o.o Vitez u iznosu od 905.212 KM, „FIS“ d.o.o Vitez- 235.591 KM i „Stanić-Trade“ d.o.o Sarajevo- 98.109 KM. Tužilaštvo je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Prilikom isplate plaća u 2015. godini JP Željeznice FBiH nisu uplaćivale doprinose za PIO, zdravstvo i nezaposlenost, u ukupnom iznosu od 17.700.862 KM. Ukupno neuplaćeni porezi i doprinosi od 2000. do 2014. godine po ovom osnovu iznose 153.522.705 KM! Za Tužilaštvo je “očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo”.

Od 2016. do 2022. godine Ured za reviziju poslao je Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona 26 izvještaja finansijske revizije. U tom periodu Kantonalno tužilaštvo dostavilo je obavijesti o neprovođenju istrage za osam izvještaja. Za izvještaj o finansijskoj reviziji JKP „Čapljina“ d.o.o. za 2017. godinu Kantonalno tužilaštvo je donijelo Obavijest o provođenju istrage 11. 6. 2019. godine. S obzirom na to da Ured nije obaviješten o statusu preostalih 17 izvještaja, tražena je informacija o njima. Ured za reviziju nije zaprimio odgovor Kantonalnog tužilaštva

Ni Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije sumnjalo da je počinjeno krivično djelo u RMU Kakanj bez obzira što je ovo preduzeće imalo više od 100 miliona gubitka, 76 miliona duga za poreze i doprinose i ne primjenjuju zakon o javnim nabavkama.

Krivično djelo nije ni činjenica da RMU Breza duži niz godina isplaćuje plaće bez uplate pripadajućih poreza i doprinosa tako da su do kraja 2016. godine dugovali 69.504.112 KM za poreze i doprinose.

Ni RMU Zenica u 2016. a ni prethodnih godina nije plaćala poreze i doprinose tako da su na kraju 2016. godine dugovali 93.666.710 KM za poreze i doprinose.

“Nema osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo propisano Krivičnim zakonom FBiH”, reći će iz Tužilaštva.

Čitav izvještaj dostupan je na ovom linku.