Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko skriva istinu o ubistvu Dženana Memića: Sutra novo protestno okupljanje Sarajlija

Protestna šetnja za Dženana Memića

Nakon nešto više od tri mjeseca od smrti mladića Dženana Memića (22) koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima stradao 8. februara dok je sa djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži, a 15. februara preminuo na UKCS-u, njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, piše bh. novinska agencija Patria.

Nezadovoljni radom MUP KS, Tužilaštva KS i tužilaca koji radi na predmetu ubistva Dženana Memića, porodica, prijatelji i građani sutra 17. maja održat će mirne proteste. Okupljanje je zakazano za 11:30 ispred SCC-a, a u 11:55 okupljeni će mirnom šetnjom otići ispred Tužilaštva KS, a zatim pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS 7. marta je otvorilo istragu po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva, ali do danas nema pomaka u istrazi.

Porodica nikad neće odustati

Prva mirna šetnja održana je 8. aprila dva mjeseca od napada na nesretnog mladića. Očajna porodica samo želi saznati istinu o događajima koji su doveli do prerane smrti njihovog sina i brata. Dženanov otac Muriz Memić kazao je da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen i da želi da se pronađu krivci za smrt njegovog sina.

Jedini svjedok kobne noći je djevojka s kojom je Dženan šetao, Alisa Mutap. Tokom istrage koja je provedena i nakon aktivnog uključivanja Tužilaštva KS i u pismu koje je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić poslala Dženanovim roditeljima utvrđeno je da je jedan policajac MUP KS koji je prvi razgovarao sa Alisom Mutap u dva navrata davao različite izjave te je iskazana opravdana sumnja u vjerodostojnost iskaza.

Burzić je 4. aprila 2016. godine od komesara MUP-a KS-a Vahida Ćosića zatražila da preduzme konkretne mjere i radnje u cilju istraživanja, te eventualnog sankcionisanja ovakvog postupanja ovlaštenog službenog lica.

Inicijativa u Skupštini KS

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je inicijativu u kojoj traži da Skupština odmah formira skupštinsku istražnu komisiju, koja će hitno ispitati propuste u postupanju policije u slučaju ubistva Dženana Memića.

– Krajnje je vrijeme da Skupština Kantona Sarajevo počne u potpunosti provoditi zakone koje je sama usvojila, i to u korist građana koji su nas birali da u ovom zakonodavnom tijelu zastupamo njihove interese. Nedavno pismo glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić upućeno roditeljima ubijenog Dženana Memića, još jednom je potvrdilo ono što svi znamo, a to je da postoje ozbiljni problemi u radu institucija zaduženih za borbu protiv kriminala u Kantonu Sarajevo.

Srna-Bajramović traži od Komisije za sigurnost Skupštine da u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo odmah pristupi imenovanju posebne skupštinske istražne komisije koja bi ispitala djelovanje i rad policijskih službenika u ovom slučaju. Poslanici u Skupštini imaju mogućnost i još veću obavezu da djeluju u ovakvim slučajevima.

Nedopustivo je da Tužilaštvo KS nailazi na opstrukcije u redovima policije u ovakvim slučajevima.