Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prilog RSE

Ko tuče migrante na granici kod Velike Kladuše?

migranti

Od prvih dolazaka u Veliku Kladušu, migranti su svakom prilikom ukazivali na brutalan odnos hrvatske policije prema njima

Migranti koji od početka ove godine pokušavaju preko Bosne i Hercegovine doći do zapadno-evropskih zemalja često su izloženi nasilju, a prema podacima međunarodnih humanitarnih organizacija ono je najizraženije na graničnom pojasu Evropske unije. Prema svjedočenjima migranata, u ilegalnom prelasku granice nasilju su uglavnom izloženi od strane hrvatske policije koja takve navode opovrgava.

Velika Kladuša, lokal gdje migranti vraćeni iz Hrvatske dolaze na besplatan obrok. Hladno je, očajni su i žale se na hrvatsku policiju, piše Radio Slobodna Evropa.

“Otvorene rane, žuljevi i isprebijani su palicama. Jedan momak ima slomljenu ruku, drugi je izudaran sav”, opisuje stepen povreda jedan od volontera koji pomaže migrantima.

Pakistanac Sani prepričao je ono što mu se desilo.

“Sa obje strane, lijeve i desne, bilo je 15 do 20 policajaca koji su imali prekriveno lice. Rekli su da uzmemo svoje torbe, a kad smo to uradili, počeli su nas tući. Psovali su nam i rekli su nam da idemo i samo nas tukli svuda”, kazao je Sani.

Tvrdi i da je s njim bio jedan 17-godišnjak koji je zbog premlaćivanja izgubio puno krvi.

Od prvih dolazaka u Veliku Kladušu, migranti su svakom prilikom ukazivali na brutalan odnos hrvatske policije prema njima.

Mustafa iz Afganistana kaže da je 13 puta pokušao ući u Italiju.

“Zadnji put sam hodao 11 dana i prešao granicu Slovenije gdje me njihova policija uhvatila i vratila u Hrvatsku. Hrvatska specijalna policija me dovela u blizinu bh. granice. Tukli su me, tukli…”, kaže Mustafa.