Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koalicija “Domovina” neće podržati zakon o policiji u RS-u

narodna-skupstina-rs

Poslanici Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a uložili su sedam amandmana na Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, koji je po hitnom postupku razmatran u entitetskom parlamentu.

Ukoliko se ne prihvate ovi amandmani, Koalicija „Domovina“ neće podržati zakon u predloženoj formi.

Zatražili su da se u zakonu precizira da struktura policijskih službenika treba da održava nacionalnu strkturu po posljednjem popisu iz 1991.godine, jer je predložena odredba u zakonu nedorečena i nije u skladu s Ustavom.

Predsjednik ovog kluba Mihnet Okić je pojasnio da Klub poslanika Koalicije „Domovina“ smatra da direktor policije i njgov zamjenik treba da budu iz različitih konstitutivnih naroda, a amandmanima traže i da se briše formulacija da policijski službnik može privoditi osobe bez pismenog naloga nadležnog organa te zadržati 24 sata.

Koalicija „Domovina“ smatra da se osoba može zadržati samo 12 sati, jer bi u suprotnom došlo do ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Okić je naveo da kontrolu nad radom MUPRS-a ne može ostvarivati predsjednik RS-a, niti da mora biti obavješten o svim odlukama.

U zakonu se mora jasno navesti, kazao je, i koje osobe mogu biti sigurnosno interesatne za policiju.

Poslanici parlamenta će se o ovom zakonu izjasniti sutra.