BiH

142 biračka mjesta

Koalicija “Pod lupom”: Oko 4.000 birača manje na biračkim popisima za izbore u Mostaru

20/12/2020

Jovanović je opovrgnuo da navedena situacija ima veze s tužbom HDZ-a BiH vezanom za biračke spiskove

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježila je da je na 142 biračka mjesta na lokalnim izborima u Mostaru oko 4.000 manje birača nego što ih je bilo na Centralnom izbornom spisku.

Prema trenutnim informacijama postoji razlika u broju birača sa centralnog izbornog spiska i realnog stanja na terenu.

– Broj birača je manji za oko 4.000 u odnosu na spisak CIK-a BiH. U pitanju je 142 od ukupno 150 biračkih mjesta na kojima je razlika uočena – izjavio je na konferenciji za novinare direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Istaknuo je kako nije u pitanju incidentna situacija već nešto što je sveprisutno te da će nakon provjere više informacija javnosti biti dostupno tokom dana.

Jovanović je opovrgnuo da navedena situacija ima veze s tužbom HDZ-a BiH vezanom za biračke spiskove.

– Upoznati smo preko medija s krivičnom prijavom HDZ-a i ona se odnosi na razliku u broju birača između 27. jula i 5. novembra, dakle 45 dana prije izbornog dana – kazao je Jovanović.

Dodao je kako je izborni proces u Mostaru na većini biračkih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom BiH, pratećim pravilima i procedurama.

– Mi ukazujemo na greške, propuste i radimo na njima kako bi se otklonile – zaključio je Jovanović na konferenciji za medije.

U izborni proces u Mostaru uključena je i Agencija lokalne demokracije (LDA) Mostar čija je predstavnica Dženana Dedić kazala kako daju sve od sebe da građanima i građankama Mostara omoguće da nesmetano obavljaju svoju dužnost i da cijeli izborni proces protekne u najboljem redu.

– Pozivam Mostarce da izađu na izbore, ostvare svoje izborno pravo. Također pozivam sve političke subjekte da poštuju izborni zakon i pravila i da osiguraju svojim građanima da to svoje pravo ostvare – kazala je Dedić.

Građanima je pozvala da sve uočene nepravilnosti prijave na besplatan broj 080 05 05 05.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.