Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koalicija “Prvi mart”: Cilj urušavanje Vijeća za implementaciju mira

koalicija-prvi-mart11

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” podržala je rad državnih institucija u vođenju istraga o ulozi pripadnika policije, vojske i civilne zaštite entiteta Republika Srpska u činjenju, pomaganju i saučesništvu u ratnim zločinima i genocidu od 1992. do 1995. godine.

Koalicija traži nastavak istrage koja se vezuje za zločine u Maslovarama kod Bosanskog Novog, kao i utvrđivanje odgovornosti nosilaca javnih funkcija koji djeluju na opstruiranju pravde i rada Agencije za istrage i zaštitu, ali i pravosudnih institucija BiH, saopćio je “Prvi mart”.

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da osigura zaštitu povratničkih zajednica u RS-u imajući u vidu zabranu pristupa državnih institucija utvrđenu od Vlade RS-a, čime je prekršen Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Opoziciju u RS-u pozivamo na trezvenu reakciju, kako preko njenih predstavnika na državnoj razini, tako i u NSRS, kako bi se zaustavila kontinuirana proizvodnja tenzija od SNSD-ove krhke većine u ovom bh. entitetu.

Predstavnike “Domovine” pozivamo da svim raspoloživim pravnim mehanizmima utječu na opstrukcije državnih institucija koje dolaze od SNSD-a i njegovih koalicionih partnera te na terenu osiguraju sigurnost i informiranost povratnika o relevantnim činjenicama – citat je iz saopćenja.

Koalicija “Prvi mart” navodi da je zabrinuta što Ambasada Ruske Federacije nije podržala izjavu OHR-a vezanu za osudu nelegalnih aktivnosti Vlade RS-a, što dovodi u pitanje dalje funkcioniranje Vijeća za implementaciju mira (PIC) te faktički potvrđuje nemoć visokog predstavnika.

– S tim u vezi, jasno nam je da svaki konkretni potez koji bi išao od OHR-a neće imati podršku Rusije, što može proizvesti eskalaciju krize, a što vjerujemo i da je bio cilj vladajuće grupacije okupljene oko Milorada Dodika.

Postoje jasne informacije koje upućuju da je postupanje Agencije za istrage i zaštitu bilo u skladu s nadležnostima i zakonom, ali i to da su pretresi ove vrste vršeni u nizu ranijih slučajeva, kada je ovakva reakcija Vlade RS-a izostala – navode iz Koalicije.

Manjak informacija u javnosti, kako o činjenicama vezanim za konkretnu istragu o prikrivanju dokaza o ratnim zločinima u Bosanskom Novom, tako i o zakonskom okviru djelovanja državnih institucija, rezultirao je podizanjem tenzija u medijima i javnosti, zaključuje “Prvi mart”.