bez dogovora o gradonačelniku

Koalicija za Mostar i BH blok održali sastanak iza zatvorenih vrata

20210203_2_46696182_62196405_Web

Dogovora o koaliranju i izboru gradonačelnika nije bilo

Nakon nedavnog sastanka kojem su prisustvovali predstavnici svih političkih subjekata koji će ubuduće participirati u Gradskom vijeću Mostara, danas su u prostorijama SDA iza zatvorenih vrata razgovarali predstavnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF) i BH bloka, javlja Anadolu Agency (AA).

Na koncu je dogovoreno tek da se zajednički podrže sve odluke koje će biti u “interesu građana Mostara” te da se zajednički djeluje na proširenju rukovodstva Vijeća čime bi se inplementirala odluka u slučaju “Sejdić-Finci”. Dogovora o koaliranju i izboru gradonačelnika nije bilo.

“Još na nedavnom sastanku spomenuli smo provedbu presude Sejdić-Finci u Gradskom vijeću, odnosno proširenje rukovodstva za vijećnika iz reda ostalih, s čime se slažu i kolege iz Koalicije za Mostar. Mi smo spremni podržati i sve pozitivne prijedloge i sigurna sam da će za njih biti prohodnosti. O gradonačelniku se nismo dogovorili. Mi idemo sa svojim kandidatom, Koalicija za Mostar sa svojim i vidjet ćemo šta će se dešavati u prvom krugu ili nakon njega. Nismo se dogovorili ni o daljem zajedničkom djelovanju, a pitanje je i ko će se pojaviti na sjednici u petak i kako će glasati”, izjavila je kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu Irma Baralija.

Podsjetila je i da BH blok nezvanično razgovara i s ostalim političkim subjektima, isključujući HDZ BiH te da je neizvjesno ko će sve prisustvovati i kako će glasati na konstituirajućoj sjednici.

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika doktor Zlatko Guzin naveo je da je ponuda BH bloku bila jasna i dobronamjerna.

“Željeli smo sa BH blokom i HDZ-om formirati širu koaliciju koja bi rezultirala većom prohodnošću odluka i kojom bismo zadovoljili sve što Mostar treba. Postavili smo pitanje i da li bi nas BH blok podržao prilikom izbora gradonačelnika u drugom ili trećem krugu ukoliko bi njihov kandidat otpao u prvom, ali nismo dobili potvrdan odgovor, iako smo odmah kazali da smo spremni podržati Baraliju ukoliko bih ja otpao u prvom krugu. Čak smo dobili odbijenicu i za koaliranje i za slučaj da podržimo Baraliju za gradonačelnicu već od prvog kruga. Mogu pretpostaviti da će se na prvoj sjednici izabrati rukovodstvo Skupštine, a hoće li će se izabrati gradonačelnik – ne znam. Ni mi nismo zvanično razgovarali s HDZ-om”, rekao je Guzin.