Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koc: Turska i BiH sve bliže trgovinskoj razmjeni od milijardu dolara

haldun koc

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc poručio je kako njegova zemlja na BiH nikada nije gledala kao na prostor širenja svog uticaja, već da je cilj Turske prosperitetna, mirna i stabilna BiH, okrenuta ka budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Koc se osvrnuo na predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj koji će biti održani 24. juna, govorio je o značaju ovih izbora za njegovu zemlju, ali i na odnose između Turske i Bosne i Hercegovine.

Podjsetio je kako su građani Turske prošle godine izašli na referendum i glasali za ustavne promjene kojima ova zemlja prelazi na predsjednički sistem, te kako 24. juna biraju predsjednika i zastupnike u turskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, Turska će ustavnim promjenama dobiti mnogo toga, kako u bližoj tako i u daljoj budućnosti, a to prije svega znači jednu dinamičnu i rastuću Turska, jedno efikasnije djelovanje i efikasniji rad državnih institucija.

Naglasio je kako Turska više neće imati vladu i premijera u smislu u kojem ju je imala do sada, već će te premijerske ovlasti preći na predsjednika zemlje, koji u novom sistemu ostaje vezan za stranku iz koje potiče. U najkraćem, Koc je naglasio kako je cilj zapravo jedna brza i efikasna država, odnosno efikasna vlast koje će državu voditi ka ostvarivanju njenih ciljeva.

Turski birači u BiH glasaju 16. i 17. juna

Koc je istakao kako se izbori u Turskoj održavaju 24. juna, a za turske državljane u inostranstvu proces glasanja je već počeo, 7. juna. Vrhovno izborno vijeće Republike Turske (YSK) ranije je potvrdilo da će birališta za junske izbore, kada je riječ o regionu, biti otvorena u Sarajevu, Skoplju, Prištini, Beogradu i Tirani.

“Naši građani koji žive u BiH moći će glasati u zgradi ambasade u Sarajevu, u subotu i nedjelju, 16. i 17. juna, u trajanju od devet do 21 sata”, rekao je Koc.

Govoreći o izlaznosti turskih birača u inostranstvu, Koc je podsjetio kako je ukupni procenat izlaznosti na posljednjem referendumu bio 49 posto, dok u BiH taj procenat prelazi 50 posto. Stoga, Koc ističe, kako se nada da će izlaznost na ovim izborima biti još veća.

Osvrnuvši se i na odnose njegove zemlje i BiH, Koc podsjeća kako obje zemlje imaju izbore u istoj godini, a s tim u vezi je poželio da izbori o obje zemlje prođu u demokratskoj i fer atmosferi, da donesu jedan novi period, da imaju jake institucije koje će voditi ove zemlje ka jednoj uspješnoj budućnosti, te da obje zemlje budu još jače nego danas.

“Naša želja je da BiH kao multikulturalna i multietnička zajednica prožeta svim različitostima, u zajedništvu i jedinstvu nastavi svoj suverenitet. BiH već 23 godine od rata uspješno provodi taj proces. U tom kontekstu, naše želje i naš cilj su jedna prosperitetna, mirna i stabilna BiH okrenuta ka budućnosti. Mi na BiH i ovo područje nikada nismo gledali kao na prostor širenja našeg uticaja. Cilj nam jedna stabilna zemlja, gdje su stabilnost i mir trajne kategorije, ne samo u BiH već i njenoj okolini”, istakao je Koc.

Podsjetio je također kako se Turska nikada, ni na koji način nije uplitala u unutrašnje poslove BiH, jer ju je uvijek smatrala suverenom zemljom, odnosno sposobnom da sa svojim jakim institucijama izađe na kraj sa svim izazovima.

Podvukao je kako Turska podržava BIH na njenom putu kao NATO-u i Europskoj uniji (UN).

“Turska je jedna od zemalja koja na iskren i najotvoreniji način podržava BiH na putu ka NATO-u i EU-u. To su putevi od velike važnosti za budućnost BiH. Vjerujemo da će približavanje, a zatim članstvo u NATO-u sigurno doprinijeti sigunosti BiH, baš kao što je doprinijelo i drugim zemljama. Sigurnost je jedan od faktora koji će veoma pozitivno uticati na ekonomiju i investicije”, istakao je Koc.

Sve bliži trgovinskoj razmjeni od milijardu dolara

Govoreći o obimu trgovinske razmjene između Turske i BiH, Koc je naglasio kako se radi o konstantnom rastu.

“Kada sam stupio na dužnost 2016., obim trgovinske razmjene između Turske i BiH iznosio je 500 miliona dolara, i od tada je godišnje rastao za po 100 miliona. Tako smo krajem 2017. godine imali cifru od 700 miliona. U prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, obim je porastao za 28 posto. Dakle, svi ovi pokazatelji nam govore da nećemo dugo čekati na naš zadati cilj od milijardu dolara trgovinske razmjene”, rekao je Koc

Ambasador dodaje kako su Turska i BiH dvije vrlo bliske i prijateljske zemlje, koje jedna drugu dobro razumiju, te kako je objema potrebno da ova druga bude stabilna i u svakom smislu prosperitetna.

Ovom prilikom je ukazao na vrlo pogrešno razumijevanje, procjene i interpretaciju nastojanja njegove zemlje kada je riječ o BiH, poručivši kako ona ne vode ničemu.

“Mi ćemo našim djelima nastaviti pokazivati ono što su naše želje, odnosno način na koji mi djelujemo. Našim aktivnostima i zajedničkim radom ćemo poticati rast i razvoj u svim oblastima koji čine naše uzajamne odnose, na tom putu nećemo posustajati. Stabilnost i mir u BiH, na Balkanu, je sigurno važan i za Evropu. Isto tako, stabilnost Turske i jaka Turska sigurno je važna ne samo za region u kome se nalazi, već i za stabilnost većeg broja zemalja u njenom bližem i daljem okruženju”, naglasio je Koc.

Dodao je kako se sve to najbolje moglo vidjeti u kriznim situacijama, konkretno kada je počela kriza u Siriji. Koc je podsjetio kako je njegova zemlja ugostila više od 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, a to je činjenica koja je, kako je istakao, vrlo bitna za bezbjednost brojnih zemalja u Evropi, te je vrlo značajno da je Turska u stanju da to učini.

Na samom kraju je naglasio kako je odnos Turske prema BiH na terenu moguće vidjeti i kroz djelovanje turskih organizacija i kompanija koje djeluju u ovoj zemlji, prvenstveno kada je riječ o Turskoj agenciji za međunarodnu saranju i koordinaciju (TIKA) i Ziraat banci.

TIKA je, kako je kazao, ostvarila niz vrlo uspješnij projekata čiji je krajnji cilj bio doprinijeti razvoju BiH, a posebno je veliki broj projekata u oblastima poljoprivrede, stočarstva, zahvaljujući kojima su otvorena nova rana mjesta. Isto tako, Ziraat banka, koja BiH ima 32 filijale, kroz povoljne kreditne linije doprinijela je da se u BiH ostvari oko 6.000 novih radnih mjesta. Koc je otkrio kako je Ziraat banka donijela odluku o povećanju svog kapiala, što će se pozitivno odraziti i na bh. privredu.