Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koc u posjeti BPK-a: Trasa autoputa Sarajevo – Beograd mora proći kroz Goražde

haldun_koc_gorazde_ramovic

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini (BiH) Haldun Koc boravi danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde, gdje je tokom više odvojenih sastanaka razgovarao o situaciji u ovom dijelu BiH, projektima od interesa za Goražde, mogućnostima za razvoj privrede i drugim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasador Koc se najprije susreo s premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem i ministrima u kantonalnoj vladi.

“Nastavljam posjetu kantonima i kantonalnim nivoima vlasti. Ovaj susret mogu ocijeniti kao nešto više od samog kurtoaznog susreta i moje posjete jer je to bila prilika da se na sveobuhvatan način razmotre različita pitanja i mogućnosti za saradnju s vašim kantonom. Ovaj susret mogu ocijeniti kao izuzetno koristan i s aspekta naših budućih vidova saradnje i naših projekata zato što smo na detaljan i precizan način pokušali razmotriti koji su to oblici saradnje koji mogu pomoći i doprinijeti da se nivo vanjskotrgovinske razmjene poveća ulaskom turskih investicija u vaš kanton”, rekao je ambasador Koc.

Prema riječima premijera BPK Emira Okovića, osnovne teme razgovora odnosile su se na obrazovanje, ekonomiju, ali i izgradnju ceste Beograd – Sarajevo o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo govori.

“Upoznali smo turskog ambasadora dokle smo došli sa našim aktivnostima, iznijeli argumente da smatramo da ta trasa mora, da treba proći kroz Goražde, s obzirom da je to i neka obaveza iz Dejtonskog sporazuma, da smo u smislu aktivnosti na toj trasi otišli najdalje, da ovih dana zaključujemo ugovor o izradi projektne dokumentacije i smatramo da je to dodatna podrška razvoju privrede. Znamo da je privreda u BPK na relaciji od Višegrada do Sarajeva u Goraždu najrazvijenija i da kvalitetna komunikacija može samo unaprijediti ukupno stanje. Svjedoci smo da će ovih dana biti formirane i radne grupe, naši zahtjevi su već otišli prema višim nivoima vlasti. To nisu ni zahtjevi, već samo insistiramo na provedbi onog što je ušlo u strategiju i okvirne dokuemnte koji su usvojeni i na kraju to je nešto što je nužnost i potreba ne samo Goražda već cjelokupnog prostora”, izjavio je Oković.

Tokom posjete BPK ambasador je postio i kompaniju “Pobjeda Rudet”, čiji je većinski vlasnik prije dvije godine postala turska firma “Kirlioglu kimya sanayi ve ticareti”, te naglasio kako ovaj pozitivan primjer treba biti samo početak turskih investicija u BiH.

Ambasador Koc sa saradnicima prisustvovao je i Danu sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Danu prvog oslobođenja Goražda.

Ovom manifestacijom u Goraždu se obilježava godišnjica stradanja muslimanskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu, kada su 26. januara 1942. godine partizanske jedinice oslobodile grad i zaustavili genocid na mostu koji danas nosi ime Alije Izetbegovića.

Tokom posjete Goraždu ambasadora Halduna Koca primio je i Muhamed Ramović, načelnik Opštine Goražde, koja je uspostavila bratske odnose sa nekoliko turskih opština i na čijem je području do sada realizovan niz milionski vrijednih projekata.

Tokom boravka u Goraždu delegacija turske ambasade u BiH posjetiće i goraždanskog muftiju Remziju ef. Pitića.